Veldgids Libellen

Veldgids Libellen

 

Veldgids_Libellen

Schrijvers

Frank Bos, Marcel Wasscher en Weia Reinboud

Illustraties

Frank Bos

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

5e geheel herziene druk, 2007

288 pag’s, 13 x 21,5 cm

harde omslag

ISBN 978 90 5011 264 2

Prijs

€ 29,95

Veldgids_Libellen1
Voorbeeld van een dubbelpagina met info over een familie, in dit geval de waterjuffers

BESPREKING

Vogels, vlinders, libellen, het zijn allemaal prachtige schepsels met vleugels. Vogels en vlinders vallen in de natuur het sterkst op en krijgen de meeste aandacht. Maar ook libellen (de juffers en de echte libellen) zijn fraaie dieren, het is een genot om naar ze te kijken. Het is dan ook begrijpelijk dat de belangstelling voor libellen sterk toeneemt.

In ons land komen 71 soorten voor (in de hele wereld zo’n zesduizend!). Alle circa honderd soorten uit Noord- en Midden-Europa staan in de vernieuwde Veldgids Libellen, plus een korte bespreking van Zuid-Europese soorten. Was de derde druk van deze veldgids in 2002 al een flinke verbetering, de onlangs verschenen vijfde druk ziet er weer mooier uit en biedt nog meer informatie.

Eigenlijk behoeft dit boek geen uitgebreide recensie: het is gewoon een uitstekende veldgids die ik al vele jaren met plezier gebruik. Er staan nu nog meer en vaak betere foto’s in, aan alle families worden extra pagina’s gewijd, de aanwijzingen voor determinatie zijn uitgebreid en er zijn bovendien verspreidingskaartjes opgenomen voor Nederland, België en Luxemburg.

Het eerste deel van de gids, die goed in jas- of rugzak past, bestaat onder meer uit een beschrijving van de lichaamsbouw van libellen en gegevens over hun levensloop. Dat is een bijzonder leerzaam hoofdstuk, in begrijpelijke taal kom je veel te weten over deze mooie insecten.

Uiteraard vormt de bespreking per soort de kern van het boek. Steeds op twee pagina’s tegenover elkaar staat de beschrijvende tekst, met tips waar je op moet letten bij herkenning, over de grootte, wanneer ze vliegen, in welk biotoop en in welk gebied ze voorkomen enz., op de andere pagina staan foto’s van man, vrouw en jonge libellen, zo nodig in verschillende kleurvormen.

SAMENVATTING

Als je (Europese) libellen op naam wilt brengen, kan je niet zonder de (vernieuwde) Veldgids Libellen. Uitstekende beschrijvingen, met tal van kenmerken die determinatie vergemakkelijken, plus goede en duidelijke foto’s. De beste veldgids op dit gebied.

29 november 2007