Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland

Veldgids Plantengemeenschappen
van Nederland

Veldgids_Plantengemeenschappen_Nederland.jpg

Schrijvers
Joop Schaminée, Karle Sýkora,
Nina Smits, Marcel Horsthuis

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010
408 pagina’s, 12,5 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 309 0
€ 39,95

 

De ‘Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland’ is bedoeld voor biologen, terreinbeheerders en ecologen, en is ook geschikt voor gevorderde amateur-botanici, met name voor mensen die uit het hoofd behoorlijk veel wilde planten kennen.

Mensen die regelmatig in de natuur naar planten kijken, weten dat planten niet zo maar op elke plek voorkomen, maar samenhang vertonen met bepaalde omgevingen. Bepaalde leefomstandigheden zorgen voor het voorkomen van bepaalde planten.

Het gezamenlijk voorkomen van verschillende plantensoorten geeft dan ook veel informatie over die locatie, in het bijzonder over het (micro)klimaat, de bodem, de waterhuishouding en het landgebruik. De vegetatie gedraagt zich als een nauwkeurig meetinstrument.

Deze veldgids behandelt de in ons land voorkomende plantengemeenschappen, ook wel associaties of fytocoenoses genoemd, dat wil zeggen: zelfstandige, duidelijk afgebakende eenheden met een kenmerkende plantensamenstelling en vegetatiestructuur.

Het boek bevat 228 associaties, verdeeld over 43 klassen (een klasse is bijvoorbeeld de Zeekraalklasse –die pioniergemeenschappen omvat op de grens van land en zee in een gordel die bij vloed onder water komt te staan, en waartoe o. a. de associatie van Langarige zeekraal en de Schorrenkruid-associatie behoren).

Behalve een compacte beschrijving van alle gemeenschappen (het is geen plantendeterminatiegids!) bevat dit boek een toegankelijke inleiding over termen en begrippen in de vegetatiekunde. Per gemeenschap zijn verspreidingskaartjes, samenvattende tabellen met de belangrijkste soorten en grafieken over standplaats en levensvormen opgenomen. Verder staan in het handzame boek veel foto’s van plantensoorten en -gemeenschappen.

Deze mooie en bruikbare gids bevat determinatiesleutels waarmee plantengemeenschappen op naam zijn te brengen. De sleutels leiden allereerst tot de juiste klasse, waarna aan de hand van standplaatskenmerken en soortensamenstelling op eenvoudige wijze de plantengemeenschap kan worden bepaald.


Ronald Klinkers, 30 november 2010