Nieuwe Zakgids Vogels

Nieuwe_Zakgids_Vogels1.jpg

Nieuwe_Zakgids_Vogels2.jpg

Nieuwe Zakgids Vogels

herziene en uitgebreide editie

Als ik met zo min mogelijk ballast een natuurwandeling ga maken, neem ik altijd de Hayman mee. Een kleine zakgids met veel afbeeldingen en korte beschrijvingen van vogels. De beste vogelgids blijft de ANWB-Svensson maar die is veel groter en zwaarder. Dat schreef ik bij de uitgave van deeditie 2004.

Onlangs is de tweede en uitgebreide druk van de Nieuwe Zakgids Vogels van Haymann uitgebracht. Die veranderingen zijn positief: de wetenschappelijke namen zijn toegevoegd en ook het formaat en het gewicht van de vogels wordt vermeld; dat laatste staat zelfs niet in de Svensson.

Veel teksten zijn aangescherpt, sommige vogels hebben meer ruimte gekregen. De teksten zijn heel kort gehouden en bevatten de belangrijkste kenmerken en een korte beschrijving van het geluid.

Minpunten: de kleuren zijn vaak te vet afgedrukt, te kleurrijk. Ten opzichte van de vorige druk lijkt het papier iets witter wat de plaatjes enigszins ten goede komt.

Verder is het register onprettig aangepast (ik zoek graag op naam, dus bijvoorbeeld gele kwikstaart bij gele en niet bij kwikstaart) en zijn er per familie extra pagina’s toegevoegd met voor een zakgids overbodige toevoegingen. Mede hierdoor is de gids dikker en zwaarder geworden, van 250 naar 300 gram, en zakgidsen dienen nu eenmaal zo licht mogelijk te zijn.

Evenals in de vorige druk ontbreken soorten die toch inmiddels een plaats in onze avifauna hebben verworven, zoals halsbandparkiet en Indische gans (staan bijvoorbeeld wel in de Zakgids Vogels van Nederland). Tot mijn verdriet ontbreekt ook de IJslandse grutto, een bekende overwinteraar. Bij de vorige editie schreef ik al: IJsland komt er bekaaid af, want ook de IJslandse brilduiker is overgeslagen.

Dit alles weegt niet op tegen de pluspunten, ook voor de gevorderde vogelaar waardoor deze zakgids zich positief onderscheidt van andere veldgidsjes. Want van vrijwel alle Europese soorten staan namelijk veel prima tekeningen (op de vettigheid na) in de gids, uit alle jaargetijden, en ook van zeldzame dwaalgasten, bijna 450 soorten. Waardoor je in het veld, ook als geoefende waarnemer, op details kan terugvallen die je normaal slechts vindt in uitgebreidere gidsen. Ik heb dit smalle boekje altijd op zak!


AdG, 12 april 2011


Auteur

Peter Hayman

Vertaling en bewerking
Ger Meesters

Uitgave
De Fontein|Tirion 2010
320 pagina´s, 9,5 x 19,5 cm
ISBN 978 90 5210 745 5
€ 16,95

Oorspronkelijke titel
The Birdwatcher´s Pocket Guide
to Britain and Europe, Octopus 2008