Natuur & Wet


Bestrijden van muizen en ratten in en rond het huis



Vraag:

In mijn tuin zitten altijd bosmuizen. In de winter als het slecht weer is komen ze naar binnen. Om voedsel te zoeken. Met een beetje pindakaas kun je ze gemakkelijk vangen. Tot vorig jaar deed ik dat met een 'dood' gewone muizenval waardoor ze onmiddellijk dood zijn.

Mag je in het kader van de Flora en faunawet bosmuizen in een muizenval vangen? Overigens heb ik nu een life-trap waardoor ik ze in het park weer kan loslaten maar ook hier vraag ik me af of dit is toegestaan?


Antwoord:

Eerst even wat over de andere muizen- en rattensoorten.

Zwarte en bruine ratten en huismuizen mogen bestreden worden, omdat op deze diersoorten de Flora- en faunawet niet van toepassing is verklaard. Deze dieren zijn dus vrijwel onbeschermd.

Wel moet men er zorgvuldig mee omgaan en ze bijvoorbeeld niet nodeloos laten lijden. Vandaar dat ook bijvoorbeeld pootklemmen niet zijn toegestaan. Voor muskusratten, beverratten en woelratten gelden weer andere regels, maar die mogen onder bepaalde voorwaarden ook worden gevangen en gedood.



Reageren? Klik hier.
.

Volgens het Besluit beheer en schadebestrijding mogen de soorten zwarte en bruine rat en de huismuis bestreden worden met:

o geweren
o honden (geen lange honden = hazewindhonden)
o kastvallen
o klemmen (geen pootklemmen)
o bestrijdingsmiddelen toegelaten in de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (muizen-/rattengif).

Vanzelfsprekend zijn geweren niet geschikt voor de bestrijding door een gewone burger. De toegelaten middelen hebben allemaal een snelle en effectieve vangst of dood op het oog, waarbij stress zoveel mogelijk wordt vermeden.

Pootklemmen zijn klemmen waarin een dier met zijn poten in terecht kan komen waardoor een uiterst pijnlijke dood volgt. De bekende muizenklemmen zijn geen pootklemmen omdat het dier hierin met zijn kopje of zijn lijfje wordt gevangen en een snelle dood volgt.

Muizen-kastvallen zijn valletjes waarin het dier levend wordt gevangen en daarna nog moet worden gedood. De door de vragensteller genoemde life-trap valt dus hieronder. Een iets groter formaat kan ook geschikt zijn voor zwarte en bruine ratten.

De zogenaamde muizenplanken mag men niet gebruiken, omdat deze niet in het lijstje van toegelaten middelen voorkomen. Maar bijvoorbeeld doodtrappen of met een schop doodslaan is ook niet toegestaan.

.

Muizenplanken zijn planken die zijn ingesmeerd met een lijm die zijn kleefkracht lang blijft behouden. Een muis die daarover loopt komt vast te zitten in de lijm. Dit veroorzaakt wel onnodig lijden. De muizen kleven namelijk met hun pootjes in de lijm vast en zullen meestal sterven van de kou, honger of stress. Dat is geen snelle dood en betekent dus (verboden) onnodig lijden.

Op grond van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten mag voor het tegengaan van schade de beschermde bosmuis, de veldmuis en de huisspitsmuis in en rond het huis ook bestreden worden met de bovengenoemde toegelaten middelen.

Altijd moet men er ook hier voor zorgen dat dieren niet onnodig lijden. Bovendien is in de Flora- en faunawet bepaald dat geen middelen worden aangewezen die onnodig lijden bij dieren veroorzaken.

Alle vangmiddelen moeten op oordeelkundige wijze wordt gebruikt of gezet. Het wat experimenteren is uiteraard uit den boze. Men laat zich goed instrueren voordat men een vangmiddel plaatst. Vangmiddelen moeten vaak worden gecontroleerd om gevangen dieren zo snel mogelijk te kunnen doden of terugzetten.

Het loslaten van gevangen muizen of ratten mag binnen dezelfde omgeving als waarin zij werden gevangen. Dit is geen uitzetten van dieren wat weer wel verboden is.

Jan Hurkmans
Milieuvizier Opleiding en Advies
7 maart 2008


Natuur & Wet