Vogeldagboek©


Dinsdag 13 augustus 2002 - Hoog water

Om botulisme te voorkomen, is de waterstand op de Starrevaart de laatste tijd met een flink aantal centimeters verhoogd. Op het grote slik in het midden van de plas na staan alle slikjes nu onder water en dat merk je meteen: bijna geen steltlopers meer te bekennen.

Ook de porseleinhoentjes zal het water tot aan de snavel zijn gestegen, in 'hun' hoekje geen lapjes modder meer waarop ze kunnen scharrelen. Ik heb vandaag enkele malen gekeken en er geen kunnen ontdekken, een andere vogelaar had er vanmorgen vroeg nog een gezien. Op de publieke tribune, die inmiddels enkele meters breder is platgetrapt, twee geduldige fotografen, wachtend op een kans om de plaat van hun leven te schieten.

Op het grote slik stonden 43 lepelaars met ertussen 1 heilige ibis. Er zaten 114 aalscholvers, waaronder de rood geringde KS. Verder o.m. 14 zwarte ruiters, 1 groenpootruiter, 2 kemphanen, 1 zomertaling, 1 geoorde fuut en 1 man bruine kiekendief. Drie mannen rosse stekelstaart dobberden op de plas, voor het riet bij de hut zwom een moeder met 3 kakelverse pullen.

Rossestekelstaart130802_vr-j
Vrouwtje en juveniele rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis) zijn te herkennen aan de donkere streep op hun witte wang

Avondzon160802
De avondzon van 16 augustus