Vogeldagboek©


Dinsdag 17 december 2002 - Bijna roerdomp tegen auto

Bijna had ik vanmorgen een roerdomp tegen de auto, de vogel vloog laag van de Starrevaart over de Kniplaan en dook in het riet van de Meeslouwerplas. Bijna weer een slachtoffer, er is al een dode roerdomp gevonden (heb ik over geschreven) met een gebroken vleugel, ook is er een gezien met een gebroken poot en nu bijna weer raak. Ik reed langzaam, maar dat doet hier lang niet iedereen. Als er al een plek is waar flinke verkeersdrempels hun nut kunnen bewijzen, is het wel op dit deel van de Kniplaan.

Het was grauw en miezerig, zelfs de anders zo uitblinkende man brilduiker zag er vandaag dof uit. De Meeslouwerplas was bezaaid met smienten en andere vogels, o.a. 3 dodaarzen, op de Starrevaart zwom er 1. Hier verder o.m. 1 bonte kraai, 2 waterpiepers op het ijs, 38 kieviten (zodra de vorstgrens naar het noorden trekt, zie je weer kieviten), 6 rosse stekelstaarten, 2 vr brilduikers, 8 overvliegende kramsvogels, 1 roepende waterral in de noordwesthoek en 5 staartmezen langs de Kniplaan. Opvallend genoeg geen nonnetjes.

De kleine zwanen geteld: Zoetermeersche Meerpolder 169 (162+7), Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk 22 (19+3), en in Zoeterwoude in de Westbroekpolder 15 (13+2), Oostbroekpolder 1 en Grote Polder 1.

IJskristal131202 Vrijdag 131202 heb ik, met erg koude handen..., deze macro-opname gemaakt van ijsafzetting op een grassprietje