Vogeldagboek©


Maandag 13 mei 2002 - Lieflijke kluten verjagen kiek

Kluten behoren tot de sierlijkste vogels met hun opvallende zwart-witte lijf en de geraffineerd omhoog gebogen, lange snavel, een kunstzinnige vogel. Maar o wee als hun jongen bedreigd worden. Dan verandert het heldere kluut-kluut in een scherpe alarmroep en wordt de belager met die breekbaar uitziende snavel zonder pardon aangevallen. Het overkwam vanmorgen een vrouwtje bruine kiekendief dat te dicht bij de broedplaatsen van de kluten op de Starrevaart vloog. In slagorde vielen een stuk of tien kluten aan, de kiek verlegde haar koers maar gauw.

Vanavond overkwam een vrouwtje kiekendief hetzelfde in De Wilck, waar kieviten en grutto's haar geen kans gaven in de buurt van de jongen te komen. Boven het moeras ten noorden van de Kniplaan was een man en vrouw bruine kiekendief met elkaar aan het spelen, het mannetje liet met een spectaculaire duik zien hoe dapper hij wel was.

Visdiefjes_parendB130502
Parende visdiefjes (Sterna hirundo) op het eilandje voor de Starrevaarthut.
Visdiefjes_parendA130502
Visdiefjes_parend130502

Leukste waarneming op de Starrevaart vond ik de drie kanoeten die hun zomerkleed al bijna helemaal hadden aangetrokken. Verder o.m. 7 oeverlopers, 4 brandganzen, 2 Grote Canadese ganzen, 1 eerstejaars dwergmeeuw, parende kleine plevieren, parende visdiefjes, 1 man wintertaling, 2 man smient, 7 lepelaars, 1 snor, 1 kemphaan met manke rechterpoot, 1 groenpootruiter, 2 mannen en 1 vrouw rosse stekelstaart, een vrouwtje tafeleend showde haar 6 pasgeboren kindertjes.

Oeverloper130502
Eveneens bij het eilandje: een oeverloper (Actitis hypoleucos).

Bij de Wilckplas vanavond nog steeds 2 mannen wintertaling en een paartje tapuiten, verder o.a. 1 groenpootruiter, 1 bontbekplevier, 2 kleine plevieren, 1 oeverloper, de buizerds broeden rustig verder in het geriefbosje. In de Oostbroekpolder zijn nesten van een zomertaling en een krakeend (broeden niet zo vaak in de polders) uitgekomen, er zijn nog 2 nesten van zomertalingen gemeld.