Libellen vlogen tientallen miljoenen jaren eerder op aarde rond dan vogels, ze behoren tot de oudste insectensoorten, de oudst 'bekende' libelle leefde ruim 300 miljoen jaar geleden. Driehonderd miljoen jaar! Als je daaraan denkt als je op 'libellenjacht' bent, bekijk je die fleurige vliegertjes met heel andere ogen, met een diep respect voor de ouderdom van hun geslacht.
De orde der libellen bestaat uit twee onderorden: de echte libellen (ongelijkvleugelen: de achtervleugel is veel breder dan de voorvleugel) en de waterjuffers (gelijkvleugelen: hun voor- en achtervleugels zijn nagenoeg gelijk). Dat zijn de belangrijkste verschillen, verder zijn de meeste waterjuffers kleiner dan libellen.
Tussen dezelfde brandnetels bij de Amaliahut waar ik gisteren het landkaartje fotografeerde, kan je ook flink wat waterjuffers tegenkomen (een bruine glazenmaker, een libelle, was te ongedurig om even rustig voor de lens te poseren), zoals variabele waterjuffers en grote roodoogjuffers. Van beide sierlijke insecten een foto, ze zijn zo'n 3,5 centimeter lang.
|
|
Dit is een vrouwtje van de Grote roodoogjuffer (Erythromma najas), bij het mannetje steken de mooie rode ogen sterk af tegen z'n blauwe lichaam.
Variabele waterjuffer (Coenagrion pulchellum), een mannetje.
|