Vogeldagboek©


Woensdag 23 oktober 2002 - Middagdutje

Twee witgatjes - en zo vaak zie je die niet bij de Amaliahut - deden gezamenlijk met drie watersnippen hun middagdutje in kort gemaaid riet. Na een dik uur rust gingen ze zich zitten poetsen, lieten hun karakteristieke schelle fluittonen horen om vervolgens op het eilandje aan de lunch te gaan.

Witgatten231002
Rustende witgatten (Tringa ochropus) in het Spookverlaat

Met de krakeend gaat het goed in ons land, het aantal broedparen vliegt de laatste decennia omhoog, explosief zelfs volgens een recente publicatie van Vogelbescherming. Het 'waarom' is niet duidelijk, een verklaring zal ongetwijfeld gevonden worden. Vanmiddag telde ik 76 krakeenden op het plasje voor de hut, hun zacht fluitende baltsroep doorlopend hoorbaar.

Tijdens een korte maar enorme plensbui stoven de eenden de rietkragen in, zodra het droog was kwamen ze weer tevoorschijn en begonnen ze zich allemaal uitgebreid te poetsen en te wassen. Zouden ze zure regen op hun kop gehad hebben? Verder ook nog een vrouwtje wintertaling en een mooie man pijlstaart op de plas. In de Oostbroekpolder zaten vanmorgen 44 kleine zwanen, in de Benthuizer Noordpolder vanmiddag ook 44, ongetwijfeld dezelfde groep!