Op deze fraaie tweede paasdag een poosje in de heemtuin in Leiderdorp gewandeld. Slechts een poosje, de tuin is fraai genoeg om er veel langer rond te slenteren en te genieten van alle leuke plekjes waar van alles groeit. En hoorde ik er ook al niet het snelle gezang van een vroege tuinfluiter? Hieronder een aantal foto's die ik in de heemtuin heb gemaakt, sommige planten komen ook nog in het wild in ons land voor.
Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) worden steeds zeldzamer en komen nog voor op vochtige plaatsen, zoals uiterwaarden. De paarse vorm vind ik het mooist, maar ook witte kievitsbloemen zijn een sieraad in het landschap.
Nog twee witte kievitsbloemen en een foto van de onderkant van een kievitsbloem.
Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata) is ook al een beschermde plant die sterk in aantal achteruitgaat. Er wordt sterke geneeskracht aan dit kruid toebedacht.
|
|
Ook daslook (Allium ursinum) werd (wordt?) in de volksgeneeskunde toegepast. Ook al zeldzaam in het wild.
Bosanemonen (Anemone nemorosa) daarentegen komen vrij algemeen in bossen voor, ze zijn giftig en kunnen blaren veroorzaken.
Stengelloze sleutelbloemen (Primula vulgaris) kwamen vroeger in het wild voor, aangenomen wordt dat de huidige vindplaatsen vooral verwilderde planten betreft.
Zomerklokjes (Leucojum aestivum) zijn ook al van die planten die in het wild voorkwamen. Deze wettelijk beschermde plant wordt ook in tuinen gekweekt en als je zomerklokjes ziet, zullen het meestal verwilderde planten zijn, in een heemtuin als in Leiderdorp (en de natuurtuin in het Zoetermeerse Westerpark) zijn ze ongetwijfeld gepoot. Ze wordt ook wel in de categorie stinsenplanten geplaatst. Zomerklokjes staan op veel langere stengels dan lenteklokjes. Op de foto hieronder de zomerklokjes van onderaf gefotografeerd.
|