Vogeldagboek©


Maandag 28 april 2003 - Vergeefs gezocht naar velduilen in Balij

Vanmiddag een paar uur in en bij het Balijbos doorgebracht, met als 'basis' de plaats waar de vier velduilen gezien zijn. In dat gebied wordt op het ogenblik niet meer gewerkt, het is (met verbodsborden) afgesloten en het ziet er erg rustig uit, ook geen velduil gezien. Of ze zijn vertrokken of ze zijn aan het broeden, want de broedtijd is aangebroken, elders in de (wijde) omgeving is een broedgeval gesignaleerd. Ik kan natuurlijk ook te vroeg geweest zijn, in elk geval tussen half 3 en 5 uur geen velduilen.

Verder het bos en de aangrenzen velden doorkruist. Vijf buizerds waren aan het stoeien, een koekoek vloog over, aan de oostkant twee rietzangers, een vijftal kluten, verder de bekende geluiden van fitis, tjiftjaf, tuinfluiters, winterkoning, een enkele zwartkop en ook een paar grasmussen en kneuen. Al met al niet veel vogels voor zo'n groot gebied. Dat zal ongetwijfeld veranderen als de grondwerkzaamheden zijn voltooid en er meer plasjes en moerasjes ontstaan, het ziet er veelbelovend uit.

Kluut280403
Kluten (Recurvirostra avosetta) aan het foerageren aan de oostkant van de Balij.
Kluut280403A
Kluut280403B
Kluut280403G

Verdere waarnemingen vandaag o.a. aan de westkant van De Wilck 3 zwarte ruiters, 1 paar wintertaling en 1 regenwulp, aan de noordkant van de Kniplaan 3 snorren, 3 kleine karekieten en wat rietzangers, op de Starrevaart 1 zwarte ruiter en een stuk of tien grutto's. Enkele honderden gierzwaluwen boven de plas.

Rietzanger280403
Deze rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) wilde zich niet helemaal laten zien, de vogel verborg zich steeds gedeeltelijk achter takken en twijgen.