Vogeldagboek©


Maandag 11 augustus 2003 - Aardige waarnemingen in De Wilck

Vanmorgen naar De Wilck geweest, na de mist en voor de zwoele bries die iets verkoeling bracht op deze waarschijnlijk laatste tropendag. Een grote zilverreiger stapte rond in een sloot tegen De Wilck. Overigens valt aan de oostkant de lage waterstand in de sloten op. Aan de westkant van de Slingerwetering staat het water een stuk hoger, aan de oostkant staat het water zelfs flink lager dan in de sloten buiten wetland De Wilck. Daar lijkt iets niet helemaal goed te gaan.

In en bij de Wilckplas net als de laatste dagen veel 'aardige' waarnemingen. Geen echte bijzonderheden, maar toch: 1 dodaars, 3 wintertalingen, 1 bosruiter, 1 witgatje, 1 juveniele kleine plevier, 4 juv. grutto's, 3 oeverlopers, 3 zwarte ruiters, 22 watersnippen, zo'n zeventig kemphanen, 3 buizerds, overvliegende en fluitende goudplevieren. Een jonge koekoek (wit vlekje op achterhoofd) zat bij het geriefbosje op de hekken en dook steeds de vegetatie in om een rups te pakken. Eenmaal kwam de vogel, de roodbruine vorm net zoals de adult koekoek die een tijdje geleden in De Wilck zat, naar het wandelpad vliegen, maar bij het zien van mensen vloog hij rap weer terug.

Blauwglidkruid110803
Bovenop de balen hooi bij de Wilckplas groeit en bloeit dit blauw glidkruid (Scutellaria galericulata - Skullcap). Het plantje heeft kennelijk niet veel vocht nodig.

Grotewaterweegbree090803
Zaterdagmiddag rond de Zijdebrug in de Alblasserwaard gefietst. Op een purperreiger na was het stil met de vogels. Wat foto's gemaakt van grote waterweegbree (Alisma plantago-aquatica - Water-plantain) dat hier talrijk in de slootjes groeit.

Vlasbekje090803C
Vroeger zeiden we steevast leeuwenbekje tegen deze bloem, feitelijk is het een vlasbekje (Linaria vulgaris - Common Toadflax), dat je bij de Zijdebrug (en elders) veelvuldig tegenkomt. Het wordt ook wel vlasleeuwenbekje genoemd.
Vlasbekje090803A