Vogeldagboek©


Maandag 25 augustus 2003 - Blauwe schicht bij Amalia

Met dank aan de vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. De actieve leden van deze vwg hadden eind vorige week de hoge begroeiing rond de Amaliahut aan het Spookverlaat gesnoeid en een paar stokken schuin in het water gestoken. Een prachtige man ijsvogel, die in de namiddag als een blauwe schicht over het water kwam aansnellen, maakte daar dankbaar gebruik van, en de vogelaars in de hut konden onbelemmerd langer dan een uur genieten van dit fraai geboetseerde beest.

Eenmaal wist de man (geheel zwarte snavel) een lekkere vis te bemachtigen. Wel helaas op het moment dat ik de batterij en opslagschijf in mijn camera aan het verwisselen was. Na die mooie vangst ging de vogel uitgebreid zitten uitbuiken. Dat duurde zo lang, dat ik zelf moest opstappen om mijn maaltijd niet te missen. Hoe lang de vogel nog op dat stokje gezeten heeft, weet ik dus niet.

IJsvogel250803O
Man ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher) voor de Amaliahut aan het Spookverlaat.

IJsvogel250803Q

Rond het middaguur even bij de Wilckplas geweest. Maar liefst 7 witgatjes zaten er op de slibrandjes van de plas, waar het water nu weer wat hoger staat. Verder o.a. 2 oeverlopers, 10 kemphanen, 3 zwarte ruiters, 6 wintertalingen, ten minste 1 rietgors, 1 bruine kiekendief, 1 grote zilverreiger en 1 paapje. Zondagmiddag tijdens een fietstochtje zag ik een groep van 280 slapende goudplevieren in de Oostbroekpolder.

Zouden egels van warmte houden? Nadat we vrijdag in onze tuin moeder egel met 7 jongen hadden gezien, hebben de beesten zich nauwelijks meer uit het nest gewaagd. Moeder egel kruipt wel regelmatig onder een struik elders in de tuin, waarschijnlijk omdat het in haar nest te vol wordt, maar slechts nu en dan laat een jonge egel zich zien. De laatste dagen heb ik diverse sites bezocht om meer over egels te weten te komen, een informatieve 'startpagina' is die van de Stichting Egelopvang Zoetermeer, http://www.egelopvang.nl/