Vogeldagboek©


Vrijdag 28 februari 2003 - Krooneenden en zwartkopmeeuw

Ik was vanmorgen de hut op de Starrevaart nog niet binnen of ik kreeg al te horen dat er een zwartkopmeeuw zat, vlakbij op de poortjes over de buizen. Me geen rust gegund om me te installeren, snel de camera op de telescoop geplaatst en een paar foto's gemaakt. Die snelheid leverde me in elk geval nog twee foto's op, want meteen daarna verjoeg een kokmeeuw zijn zo fraaie soortgenoot van de plas, de vogel vloog over de rijksweg weg.

ZwartkopmeeuwA280203
Zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus, right) broeden in kleine aantallen in Europa, de laatste jaren zijn ook broedgevallen uit ons land gemeld. Het zijn prachtige, niet veel voorkomende vogels. Op de foto links een kokmeeuw (Larus ridibundus).
Zwartkopmeeuw280203

Op de weg naar de hut was me een toppereend gemeld, een vrouwtje. Op de aangewezen plaats zwom een vrouwtje kuifeend met veel wit boven de snavel, wat je bij kuifeenden wel meer ziet, maar het kenmerkende grijsachtige bruine verenkleed ontbrak, het moet een andere vogel geweest zijn. In het riet rechts van de hut 6 fraaie krooneenden, je ziet ze niet zo vaak op de Starrevaart.

KrooneendE_m280203
Krooneenden (Netta rufina, male above, female below) op de Starrevaart, een mannetje boven, hieronder een paartje met half tegenlicht, daarna een foto van alle vier de mannen, een kleurenpracht om pijn aan je ogen van te krijgen.Ten slotte nog een vrouwtje krooneend en een man half in tegenlicht.
Krooneenden280203
KrooneendenB280203
Krooneend_vr280203
Krooneend_m280203