Na drie Franse tropenweken was het vanmorgen verfrissend weer in De Wilck te zijn. Er is natuurlijk helemaal niets mis met de Cévennes en de Loirestreek, hadden wij ook maar van die uitgestrekte natuurgebieden en landerijen met zulke fraaie vogels, vlinders en planten. En rust. Als je echter uit de Hollandse klei getrokken bent, wil je grutto's zien en geniet je van de rechtlijnige polders, hoe klein ze ook zijn.
Over Frankrijk komen de komende weken nog wat Vogeldagboeken met, durf ik wel te zeggen, mooie foto's van koningspages en andere vlinders en van Europese kanaries, flamingo's en kleurrijke bloemen, vanmorgen genoot ik van een bosruiter die in de Wilckplas uitgebreid eten aan het zoeken was, zich daarna poetste en na gedane arbeid een verdiend tukje nam. Het was volgens mij een vogel die al vroeg uit het broedgebied in Noord-Europa op doorreis is naar de overwinteringslanden.
Bosruiter (Tringa glareola - Wood Sandpiper) in de Wilckplas.
|
|
Als je weken bent weggeweest, valt sterk op hoe de vegetatie omhoog is geschoten. Heel veel distels, met een paar putters en zes jonge kneuen. Maar ook een paar graspiepers zochten er een zaadje. Rond de plas verder o.a. 9 kleine plevieren waaronder een paar jonkies en broedende visdieven, ten minste twee paar, een paar grutto's, (jonge) kemphanen en een oeverloper. Van het buizerdnest in het geriefbosje was door het gebladerte niets meer te zien, links was er wel vaag een nest waarneembaar, mij is verteld dat daar een aalscholver broedt. Er zaten een tiental van die vogels op de plas. Ook de manke kemphaan was aanwezig. Deze vogel zat er weken geleden ook al, heeft een verminkte poot en zakt nu en dan ook nog eens door zijn 'goede' poot.
Wellicht hebben er kleine plevieren (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) in De Wilck gebroed, in elk geval zaten er jonge vogels langs het plasje, dit is een volwassen exemplaar met zijn opvallende gele oogring.
Er vlogen langs het wandelpad flink wat vlinders, vooral kleine vossen en witjes (Kleine geaderde), ook wat atalanta's, dagpauwogen en gewone oeverlibellen, die met hun blauwe kleur helemaal niet zo gewoon zijn. Toen ik De Wilck net verlaten had, ging er een zwarte roodstaart op een hek zitten, deze 'steenbewoner' had ik hier nog niet eerder gezien.
Kleine vos (Aglais urticae - Small Tortoiseshell) in De Wilck.
|