Voor onze stacaravan in de Gard/Cévennes stonden enkele grote, ronde bloemen. Ze waren grijsachtig, de bloemblaadjes zagen er mooi uit, ik wist niet of ze al volgroeid waren of dat ze nog een kleur zouden krijgen. Van de (onderste) bladeren maakte ik tegen mijn gewoonte in (zoekt thuis wat makkelijker op) geen foto, immers, determinatie van zo'n opvallende bloem zou toch wel makkelijk zijn? Dat het een look-soort was, was me duidelijk, maar welke? Nou, daar kom ik waarschijnlijk niet meer met zekerheid achter ook. Ik had wél foto's van de hele plant moeten maken, want van een Franse deskundige met wie ik later via internet in contact kwam, hoorde ik dat er in Frankrijk maar liefst 40 allium-soorten voorkomen, waarvan alleen al 25 in de Cévennes. Misschien is het een Allium ampeloprasum, of een Allium cepa, wie zal het zeggen.
Op lange stelen van zeker anderhalve meter stonden deze bloemen te pronken op ons terras, ik heb te weinig gegevens voor determinatie-achteraf van deze look-soort (Allium spec.).
Op de kasteelcamping waren twee boulangeries. De ene 'bakkerij' maakte onderdeel uit van een mini-kampwinkel, het brood was er zoals overal in Frankrijk kakelvers en verrukkelijk, maar in de échte boulangerie, waar de bewoners van het kasteelgehucht kwamen, smaakte het brood nog lekkerder. De boulangère kletste de oren van je kop als je in haar authentieke bakkerswinkeltje 's morgens een stokbrood of een pain complet kwam kopen. Ze sprak ook altijd de hoop uit dat je de volgende dag terug zou komen, maar de veel saaiere kampwinkel had een aantrekkingskracht die ik meestal niet kon weerstaan: er zaten soms boerenzwaluwen onder de ingangspoort en dan kom je op je gemak deze hirondelles bekijken.
Boerenzwaluw (Hirundo rustica - Swallow) die zit te genieten van de geur van vers Frans brood.
|
|
Witbandzandogen (Brintesia circe - Great Banded Grayling) komen niet meer voor in ons land, in Zuid-Frankrijk zie je ze nog volop vliegen.
|