Vogeldagboek©


Juni 2003 - Gard&Sologne 3

Op de kasteelcamping in Boisson, ten noorden van Alès in de Gard, op het raakvlak van Cévennes, Provence en Ardèche, hadden we een mooi plekje. Onze stacaravan stond wat hoger, tegen een berghelling, met een prachtig uitzicht over de bergen van de Cévennes. De eerste twee weken van onze vakantie verbleven we in dit gehuchtje aan de Auzon, een klein riviertje dat de afgelopen winter in een woeste stroom was veranderd, zo'n tien meter hoog in de bomen hing nog afval dat toen was meegesleurd.

Boisson170603
Dit was het fraaie uitzicht over de Cévennes, zo vanaf ons terras. 's Avonds, als het 'afkoelde' tot zo'n dertig graden, was het er goed toeven.

Iedereen die Zuid-Frankrijk kent, weet hoe uitbundig de natuur hier is. Vooral vlinders die op de lavendel en andere kruiden afkomen, niet te tellen. Alleen al op een lavendelstrook op de camping vlogen tientallen koningspages, Provençaalse citroentjes, witjes, witbandzandogen, parelmoervlinders, ook koninginnenpages, kolibrievlinders, die vlogen te snel om te kunnen fotograferen. En nog veel meer soorten.

Bruineeikenpage150603B
Bruine eikenpages (Satyrium ilicis - Ilex Hairstreak) vlogen de hele dag rondom onze caravan.

Europesekanarie160603
Met hun razendsnelle zangtoontjes verraadden Europese kanaries (Serinus serinus - Serin) hun aanwezigheid. Je hoorde ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het was trouwens erg lastig ze te fotograferen want ze bleven maar kort op dezelfde plaats zitten. Bovendien moesten ze dan ook nog op de goede 'plaats' zitten want hun gele veren werden in de felle Franse zon bijna wit.
Europesekanarie120603C

Tegen de avond kwamen de bijeneters over, waarvandaan en waarnaartoe? Hun zachte pruut-pruut-pruut al vanaf grote afstand hoorbaar. Soms groepjes van vijf, maar ook enkele maal grotere groepen van in de twintig. Bij onze caravan zongen de hele dag Europese kanaries, riepen groenlingen en lieten zwartkoppen zich nadrukkelijk horen. Maar ook tal van andere vogels, de leukste waarneming van ik twee kleine bonte spechten.

Wildecichorei130603
Wakker worden, de deur van de caravan opengooien en meteen genieten van de prachtige blauwe kleur van de wilde cichorei (Cichorium intybus - Chicory).