Geen zeldzaam hoen en geen zeldzame reiger in de Alblasserwaard, tijdens onze vakantie waren we in de Franse Camargue en daar fotografeerde ik twee vogels die bij ons (zeer) zeldzaam zijn, een griel (in een afgeschermde ruimte) en een koereiger.
Grielen (Burhinus oedicnemus - Stone-curlew) hebben een reptielachtig voorkomen met hun grote, starende gele oog. Het laatst gedocumenteerde broedgeval in ons land was in 1956, een heel enkele keer worden ze nog wel eens land gezien. In 'De Nederlandse vogelnamen en hun betekenis' las ik dat de wetenschappelijke naam betekent 'vogel met runderneus en gezwollen schenen' (forse neusgaten en stevige poten) en dat hij zijn naam griel te danken heeft aan het soms geproduceerde giechelende geluid. De vogels op de foto zaten te broeden in het ornithologisch park in Saintes Maries de la Mer. Op de inzetfoto heb ik het grielenei wat lichter gemaakt.
|
|
Koereigers (Bubulcus ibis - Cattle Egret) kan je in de Camargue regelmatig tegenkomen. In Nederland is het een zeer schaarse broedvogel. De vogel leeft van insecten, vandaar dat hij zich graag ophoudt tussen grazende koeien.
|