Vogeldagboek©


Woensdag 28 mei 2003 - Gepiep in het riet

Overal in de rietkragen langs de Starrevaart bruist het op het ogenblik van het leven. Je ziet ze niet, maar de bedelroepjes van jonge rietvogels klinken overal, oudervogels vliegen met snavels vol insecten af en aan. En tussendoor vinden sommige ouders ook nog eens tijd om uitbundig te gaan zitten zingen, kleine karekieten, rietgorzen en rietzangers. Ook een bosrietzanger aan de rand van de vogelplas, zijn liedje klinkt toch wel het mooist van al dat gekras tussen de rietstengels, verder nog een snor.

Rietzanger280503
Rietzanger280503B
Deze rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) heeft me een half uur lang aardig weten te vermaken. Ging steeds bovenin een rietstengel zitten zingen, de eerste tonen klonken wat aarzelend maar geleidelijk aan borrelde de zang uit zijn tenen omhoog naar zijn rode keelgat. Op het hoogtepunt van de zang vloog de rietzanger omhoog en dwarrelde een eindje verderop tussen het groene riet naar beneden. Maar niet voor lang, enkele minuten later ging hij weer aan de rietstengels hangen en zette hij zijn concert voort. Het is een genot om lekker rustig bij het riet te staan en zo'n vogeltje onbezorgd te horen getuigen van zijn levensvreugde.

Kleinekarekiet280503
Kleine karekieten (Acrocephalus scirpaceus) zijn zowel qua zang als qua uiterlijk minder gezegend dan rietzangers, maar zij bouwen weer prachtige nesten tussen de rietstengels, de nesten van rietzangers zijn slordige hoopjes riet op de bodem. Dat heb ik overigens uit boeken, want ik heb nog nooit een nest van rietzangers gezien. In mijn jeugd heb ik langs De Alblas wel heel wat nesten van karekieten gevonden.

Rietgors280503
Op dit moment zijn de rietgorzen (Emberiza schoeniclus) het actiefste, hun jongen zullen al vrij groot zijn en dus hebben ze heel wat voedsel nodig.

Op het schelpeneiland, waar geen voedsel is, geen kluten meer te zien. Zou het de ouders gelukt zijn hun kroost naar voedselrijke gebieden te brengen? Op de Starrevaart waren ze in elk geval niet meer te zien. In de zuidoosthoek liepen wel vijf heel jonge kluutjes rond, ook nog jonge kieviten en bergeenden, daar is voldoende voedsel. Verder liep hier nog een kleine plevier. Op het schelpeneiland nog geen jonge visdieven, ik telde uit de losse pols 110 jonge kokmeeuwen, maar er bleven er nog veel verborgen onder moeders buik!

Vanavond nog bij de Wilckplas geweest. Net als gisteren twee mannen en twee vrouwen smienten (op de Starrevaart trouwens vandaag ook 3 smientmannen) en het vrouwtje kemphaan. Verder een kleine plevier, een man zomertaling, in het weiland ten noorden van De Wilck een vrouw zomertaling. Een vrouw bruine kiekendief vloog jagend over.

Zachteooievaarsbek280503
Een ooievaarsbek, waarschijnlijk de zachte ooievaarsbek (Geranium molle - Dove's-foot Crane's-bill) langs het voetbalveld in Benthuizen.