Ter voorbereiding op een speciaal Vogeldagboek over (IJslandse) grutto's, vanmorgen naar recreatiegebied 't Weegje in Waddinxveen geweest. Zo rond half 10 keerden de eerste grutto's terug van hun ontbijt in de polders, geleidelijk aan arriveerden er tal van grutto's, waarbij aanvliegende groepen een sterk zoevend geluid maakten, rond half 2 waren er zo'n 1850. (In de namiddag gaan ze opnieuw foerageren in de polders om daarna met elkaar op de plas te overnachten. Een vast gedragspatroon dat je ook op andere rustplaatsen ziet.)
Tussen al die vogels stonden er drie met kleurringen, het kostte best wat inspanning om de ringen (vier, twee om elke tibia) goed af te lezen, of de vogels stonden met hun poten gedeeltelijk in het water, of stonden op een poot, of hun poten waren verborgen achter andere gruttolijven. Het zal me benieuwen wat de ringmeldingen opleveren, waren het inderdaad twee geringde islandica's die Hans Keijser en ik zagen? Zo ja, dan stonden er heel wat IJslandse grutto's tussen, meer dan je zou denken. Van die twee vogels heb ik foto's kunnen maken, zodra ik weet wat voor grutto's het waren, zal ik de 'grutto-aflevering' met de foto's publiceren.
Eerst stonden we aan de zuidzijde van het plas-drasgebied, aan de noordkant liep een roerdomp. Sluipend langs de rietkraag, soms zijn nek in paalhouding opstekend, dan weer was hij even verdwenen tussen het riet, dan weer was hij goed zichtbaar. Toen we later dichterbij de grutto's aan de oostzijde zijn gaan staan, liet deze fraaie moerasvogel zich helaas niet meer zien. Verder een twintigtal kemphanen tussen de grutto's en een paar tureluurs. Bij een bruggetje sleepte een winterkoning materiaal aan voor zijn nest dat hij kennelijk onder de brug aan het bouwen was.
|
|
Roerdomp (Botaurus stellaris) op grote afstand in 't Weegje.
Tussen de grutto's liepen ook flink wat kemphanen (Philomachus pugnax, male), bij deze man begint een fraaie kraag zich al te vormen.
|