Vogeldagboek©


Donderdag 2 oktober 2003 - Struiksprinkhaan op de auto

Op mijn autoraam, lekker in het zonnetje, zat vanmorgen een struiksprinkhaan. Eerder had ik al eens een vrouwtje gefotografeerd, dit was het mannetje, zonder de vervaarlijk uitziende legboor (vandaar de naam sabelsprinkhanen), de cercus (uiteinde) van het mannetje is een 'simpel' grijporgaan. Toen ik het insect ging fotograferen, sprong het al snel van de ruit op de motorkap en vervolgens op mijn hand, ik heb hem daarna in de struiken gezet.

Struiksprinkhaan_man021003F
Mannetje struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima - Speckled Bush-cricket; male) op de voorruit van mijn auto.

Fiets achterop gezet en naar het westen gekoerst. Had ik misschien beter niet kunnen doen want de zon liet me al snel in de steek, misschien had ik naar het oosten moeten crossen. Pas in de namiddag werd het weer wat lichter. In het Zoetermeerse Buytenpark fiets van het rek en op de pedalen. Bij de 'schaapskooi', waar bijna alle struiken bessendragend zijn, wemelde het van de zanglijsters, vele tientallen vlogen onder het slaken van hun, korte scherpe zit-roep van struik naar struik. Ook veel vinken, diverse groenlingen en uiteraard mezen en merels.

Tjiftjaf_3x
In het Buytenpark was een tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) aan het foerageren. Het vogeltje had een tomeloze energie, het vloog van struik naar struik, hiphopte van tak naar tak, vloog soms even een paar decimeter omhoog, dook dan weer iets naar beneden, en dat allemaal op jacht naar een lekker insect. Soms zat de vogel een paar seconden stil, die momenten heb ik op foto vastgelegd.
Tjiftjaf_3xA

Aalscholver021003
Aalscholvers (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) blijven me boeien door hun prehistorische, mystieke uitstraling. Kijk nou eens naar zo'n kop, dat doet toch fossielachtig aan? Vanmiddag op de Starrevaart gefotografeerd.

Door naar de Starrevaart, het werd steeds donkerder. Eerst nog even naar Vlietland getrapt, langs het fietspad hoorde en zag ik overal staartmezen. In de Meeslouwerplas 7 dodaarzen, op de Starrevaart 1. Daar zaten verder o.a. 1560 goudplevieren, 24 bonte strandlopers, 1 kleine strandloper, 6 kleine plevieren, 8 kemphanen en 1 vroege scholekster.