Vogeldagboek©


Vrijdag 26 september 2003 - Open brief aan natuurvrienden

Open brief aan de twee natuurvrienden op de foto, die donderdagmorgen liepen te vogelen in verboden Wilck-gebied, en aan iedereen die zich aangesproken voelt.

Wilck_overtreders250903F

Beste mensen,

Waarom doet u dat nou? Er zijn zo veel leuke plekken om te wandelen en te vogelen, en dan gaat u uitgerekend een rustgebied in. De bordjes met 'natuurgebied' en 'verboden toegang' ziet u met uw scherpe waarnemersoog toch best wel staan? De Wilck is een klein natuurgebied, en daardoor erg kwetsbaar. In voorjaar en zomer is het een belangrijk broedgebied voor weidevogels, in herfst en winter een belangrijk rustgebied. Die bordjes staan er dus niet voor niets, maar waarom verstoort u dan willens en wetens de rust?

Als iedereen zo maar overal gaat lopen struinen, schiet er voor plant en dier in ons toch al zo met schaars groen beklede land weinig natuur meer over. Het gaat er mij niet om u publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, daarom heb ik u onherkenbaar gemaakt. Hopelijk voelt u zich en voelt iedereen die zich begeeft op verboden terrein, die wandelt of fietst in gebieden die zijn aangewezen voor flora en fauna, aangesproken en geniet u voortaan van de natuur vanaf openbare wandelpaden. In het belang van de natuur.

Met vriendelijke groet,
Adri


* Het brillenglas dat door een lezer van Vogeldagboek bij de Starrevaart was gevonden, blijkt van een andere lezer(es) van Vogeldagboek te zijn!

Vanmorgen 6 grote zilverreigers gezien. In De Wilck 2, Generale Polder 1, Gelderwoudse Polder 1 en 'Zwetpolder' 2. Bij de Starrevaart 2 boomvalken, 1 vrouw bruine kiekendief, 3 kluten, 3 bonte strandlopers, 2 kemphanen, 17 blauwe reigers, in de zuidoosthoek 1 waterral, bij de hut 1 en bij het parkeerplaatsplasje 1 ijsvogel, 1 witgat en 1 grutto.

Meeuwen in de diverse winter- en zomerkleden zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Je hebt niet alleen volwassen vogels, maar ook juveniele vogels (dit jaar geboren; je spreekt tot september van juveniel kleed, overgaand in 1e winterkleed), 1e, 2e en van sommige soorten zelfs 3e winter vogels, voordat ze het volwassenkleed bereiken. Hieronder twee voorbeelden van jeugdkleden van meeuwen die regelmatig op de Starrevaart te zien zijn.

Kleinemantelmeeuw_juv250903
Dit is een juveniele kleine mantelmeeuw (Larus fuscus - Lesser Black-backed Gull; juvenile). Foto 25 september.

Kleinemantelmeeuw2w190903A
Kleine mantelmeeuw (Larus fuscus - Lesser Black-backed Gull; 2nd winter) 2e winter, de buitenste slagpennen zijn nog groeiende (zo heeft een expert mij uitgelegd). Foto 19 september.