Vogeldagboek©


Dinsdag 27 april 2004 - De Wilck vibreert

Vanmorgen een poosje bij de Starrevaart geweest, vanmiddag in De Wilck. Wat een verschil! De Starrevaart ontwikkelt zich steeds meer als een bijzonder vogelrijk gebied, waar je op het ogenblik in een paar uurtjes opletten zo'n vijftig à zeventig soorten kan tellen.

In De Wilck kom je niet veel verder dan twintig, hooguit dertig, maar het lééft daar, tussen de grassprieten zie je tal van kopjes van broedende en uit het ei gekropen vogels. Waar je op bebouwde weilanden en akkers weinig beweging meer ziet, vibreert het in De Wilck van leven.

Tapuit_man270404
Een paartje tapuiten (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear; male above) vanmiddag in De Wilck. Het verschil tussen man (boven) en vrouw is goed te zien, het opvallendst is het zwarte oogmasker van de man.
Tapuit_vr270404

Kieviten270404
Kievitmoeder (Vanellus vanellus - Lapwing; female with chicken) met -dochter of -zoon. Dat kleine grut is zo leuk om naar te kijken, in De Wilck (gewoon vanaf de Burmadeweg de slootkanten en de weilanden afspeuren) lopen er nu overal.

Terzijde. Afgelopen week kreeg ik een opzegging van een trouw lezer van Vogeldagboek (nog steeds stijgend, inmiddels 460 e-maillezers). Hij vond dat ik te 'zielig' werd, te veel opmerkingen maak over vogelaars die op verboden gebied lopen, over loslopende honden die (broedende) vogels verstoren, over jagers die zo graag 'oogsten', over boeren die om economische redenen te weinig doen aan (weidevogel)bescherming. Die man is een prominent in de agrarische wereld in 'mijn' gebied, doet veel voor de natuur, maar is ook jager en laat zijn jachthond overal doorheen struinen.

Ondanks zijn opzegging kan ik niet anders dan vaststellen dat alleen in 'beschermde' gebieden als De Wilck en de Starrevaart nog van de natuur te genieten valt, in 'bebouwde' streken is armoe troef. Met allerlei nieuwe regeringsplannen om groene gebieden vol te bouwen, is het van het grootste belang om de resterende 'natuurgebiedjes' ook als zodanig te behandelen en daar de natuur voorrang te geven boven menselijke pleziertjes.

Uit de broedvogelinventarisaties heb ik begrepen dat het een 'recordjaar' in De Wilck gaat worden, zeker wat grutto's en tureluurs betreft. Op het ogenblik zie je overal kievitskuikens scharrelen, ik heb zelf nog geen (anderen wel) jonge grutto's gezien, de wat later broedende tureluurs komen eraan evenals scholeksters. Tot nu toe heb ik in de polders nog niet één zomertaling gezien, vorig jaar broedden er best wel wat in o.a. de Oostbroekpolder en De Wilck. Ook uit andere bronnen hoor ik weinig meldingen van deze 'weidevogel'.

Aardigste waarnemingen. Starrevaart: kemphaan 13 waaronder man in volledig zomerkleed, regenwulp 9, snor 1 (op ka naar hut, liet zich mooi zien maar was sneller dan m'n camera), rosse stekelstaart 3 (2+1), grutto 15 islandica, 1 kleine strandloper, 3 kleine plevier, 84 visdieven, 1 overvliegende gele kwikstaart en 1 adult dwergmeeuw op slikplaat. De Wilck: tapuitpaartje en overvliegend een groepje van 8 kemphanen.