Met dit warme weer vroeger dan anders op stap gegaan, om half 8 was ik bij de Starrevaart. Van de ijsvogels geen spoor, waarschijnlijk zijn de jonkies nu zo zelfstandig, dat ze aan het zwerven zijn geslagen.
De volgende soorten genoteerd: geoorde fuut 4 (1 adult met 2 juveniel en op ander deel van de plas nog een juv, hoorde duidelijk niet bij de andere 3), lepelaar 14, zomertaling 4, rosse stekelstaart 3 man en 1 vrouw, bontbekplevier 6, bonte strandloper 2, kleine strandloper 2, kemphaan 27, zwarte ruiter 8, groenpootruiter 1, bosruiter 1, witgat 1, oeverloper 11, watersnip meer dan 60.
De Starrevaart heeft, buiten de broed- en wintertijdtijd, een sterke aantrekkingskracht op lepelaars (Platalea leucorodia - Spoonbill) die er rusten en (in de polders in de omgeving) foerageren. Een blauwe reiger kijkt aandachtig toe hoe de lepelaars hun kostje bij elkaar scharrelen.
|
|
Aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) met ring KS is een oude bekende die elk jaar op de Starrevaart wordt gezien. De vogel is op 4 juni 1996 in de Oostvaardersplassen geringd, op 14 augustus van dat jaar voor het eerst op de Starrevaart waargenomen, mijn eerste waarneming was 18 juli 2000.
Er zaten vanmorgen 11 maar waarschijnlijk meer oeverlopers (Actitis hypoleucos - Common Sandpiper) op de Starrevaart. Als ze op de buizen zitten, zijn ze makkelijk te tellen, maar meestal lopen ze dicht langs en in begroeide kanten.
|