Vogeldagboek©


Vrijdag 6 augustus 2004 - Tweede egel in de tuin!

De natuur blijft verrassen. Terwijl we dachten dat onze egel al jongen had geworpen, zat er vanmorgen ineens een tweede egel in de tuin! Ik hoorde de egel wat proesten en zag haar met de kop in het nest kijken. Ze is verkouden, dacht ik nog enigszins verontrust. Maar ineens draaide de egel zich om, liep weg en werd gevolgd door een andere egel die uit het nest kwam! Starre verbijstering! Wat is hier aan de hand?

Op de informatieve site van Egelopvang Zoetermeer staat dat een vrouwtje tijdens het paringsritueel luide proestende en kuchende geluiden produceert, precies wat ik hoorde. Waren ze aan het paren en zijn er nog helemaal geen jonge stekelbosjes geboren? Hadden we onlangs de andere egel gezien toen we dachten dat ze 'slanker' geworden was na de bevalling?

Of zou er toevallig een man op visite gekomen zijn, misschien wel de vader van haar kroost? Overigens las ik dat een egelwijfje na de paring haar mannetje de laan uitschopt zodat ze van meer voedsel verzekerd is. Kortom..... ik weet het niet meer, de komende weken zullen het leren.

Kievit_juv060804
Boven een juveniele kievit (Vanellus vanellus - Lapwing; juvenile above, adult below) met korte kuif en onder een volwassen vogel, waarschijnlijk een vrouw. Ook op de Benthuizer Plas.
Kievit_adult060804

Een tweede verrassing was er rond het middaguur. Ik heb een paar dagen testcamera en fietste daarmee naar de Benthuizer Plas. Wat kieviten, visdieven en meeuwen, een watersnip liet zich niet goed zien om te fotograferen toen er ineens een vogel ter grootte van een tureluur liep. Eerst dacht ik nog even aan een kemphaan, maar het bleek een juveniele kanoet te zijn! Kanoeten zie je niet zo vaak in het binnenland, ze zitten liever aan de kust.

Kanoet_juv060804
Juveniele kanoet (Calidris canutus - Red Knot; juvenile) op de Benthuizer Plas.
Kanoet_juv060804B

Vanmorgen ook nog even langs het Molenslootpad gefietst. Twee gele kwikstaarten, ook al weer een tapuit, diverse ringmussen die uit Gelderswoude op de akkers kwamen foerageren en 9 patrijzen. Twee torenvalken doken op de jonge vogels af, maar het leek meer op pesten dan een serieuze vangpoging. Of toch niet? In elk geval nam de oudere patrijs het gezelschap mee naar de rand van het veld tussen de spruitjes, nu en dan zag ik haar even de kop omhoog steken of er nog gevaar dreigde.