Vogeldagboek©


Vrijdag 2 januari 2004 - Vos in De Wilck

Een prachtig begin van het vogeljaar! Een stralende zon boven een sprookjesachtig sneeuwlandschap, vogels die je in 'mijn' vogelgebied niet elke dag ziet zoals zwarte zee-eend, kuifduiker, wilde zwaan, baardman, en een vos in De Wilck! Of we daar blij mee moeten zijn in dit weidevogelgebied? Hij rende vanmiddag in volle vaart achter een haas aan en verdween in de begroeiing van het pad langs de Hoogeveensche Vaart, grenzend aan de tuinderijen langs de Noordpolder. De afgelopen weken had ik al gehoord dat tuinders een vos hadden gezien, het lijkt waarschijnlijk dat dit hetzelfde dier is.

Zoeterwoude_sneeuw020104
Prachtige sneeuwlandschappen in het nieuwe jaar, zoals op de foto de Nieuwe Weg in Zoeterwoude-Dorp, rechts de Grote Polder en links de Westbroekpolder.

Ook minder goed nieuws: de gevonden, zieke waterral waarvan ik op 12 december een foto had gemaakt, is in het vogelasiel Oegstgeest doodgegaan, het dier was te verzwakt. En twee mensen die vanmiddag dwars door De Wilck liepen en daarbij alles verstoorden.


In de polders was het vanmorgen erg stil: slechts wat knobbelzwanen en 'tamme' ganzen, de meeste zwanen en ganzen waren uitgeweken omdat het gras geheel onder de sneeuw was verdwenen. Daarom bleven ze een groot deel van de dag op de Starrevaart dobberen, waar steeds wat groepjes heen en weer vlogen. Op een gegeven moment telde ik er 128, waarvan 10 juveniele. Ook zat er 1 wilde zwaan tussen. En een geringde kleine zwaan. Hoewel de vogel in het water stond, kon ik zijn pootring nét aflezen: 14T. Op de plas verder o.m. 1 vr non, 1 roerdomp en 130 wulpen.

Baardmannen020104
Baardmannen020104A

Baardman020104
In de noordwesthoek van de vogelplas zaten 2 mannen baardmannen (Panurus biarmicus - Bearded Reedling, male) zaden uit de besneeuwde rietpluimen te pikken. Het zijn werkelijk prachtige vogeltjes.
Baardman020104A

Na een telefoontje me naar de Zoetermeerse Plas gespoed, waar een zwarte zee-eend en een kuifduiker waren gesignaleerd. Het zijn vogels die je hier niet vaak aantreft, en nu zag ik ze in één telescoopbeeld! Daarna nog naar De Wilck waar ik tevergeefs heb geprobeerd een veldleeuwerik in de sneeuw op de foto te zetten.