Vogeldagboek©


Maandag 5 juli 2004 - Bruisend jong leven

Vanmorgen volop genoten van al dat jonge spul dat op weilanden en water, tussen riet en takken onbekommerd rondvliegt, hun nieuwe wereld verkent en op zoek is, altijd maar weer, naar voedsel.

Pimpelmees050704
Deze juveniele pimpelmees (Parus caeruleus - Blue Tit, juvenile) hangt, zoals zo vaak, ondersteboven aan een plant op zoek naar insecten.

Mijn eerste 'lange stop' was op het pad tussen de uitkijktoren bij de Starrevaart en de Meeslouwerplas. Dichte begroeiing, vooral de grote berenklauwen waren in trek, daarop komen veel insecten af. Jonge kool- en pimpelmezen, winterkoninkjes, tjiftjaffen en fitissen, grasmussen en rietgorzen, het krioelde er van de (jonge) vogels. In het riet veel (jonge) rietgorzen, rietzangers en kleine karekieten.

Blauwborst050704A
Een vrouwtje blauwborst (Luscinia svecica cyanecula - White-spotted Bluethroat, female) alarmeert, kennelijk zitten haar jonkies dichtbij. Verderop in het riet aan de oostkant een man blauwborst met voedsel in z'n snavel.

Zwartezwaan050704
Een zwarte zwaan (Cygnus atratus - Black Swan) is geen bijzondere verschijning meer op de Starrevaart. Deze vogel zwemt er al enige tijd alleen rond, zou het wellicht een man zijn met ergens een broedende vrouw?

Kleinekarekieten050704A
In de noordoosthoek was een paartje kleine karekieten (Acrocephalus scirpaceus - European Reed Warbler, juvenile) druk bezig met het voederen van hun vier of vijf nakomelingen. Tussen het voederen door kropen een aantal karretjes steeds dicht bij elkaar.

Kleinekarekieten050704
Kleinekarekiet050704A

Op de plek waar ik vorige week een man baardman met voedsel in zijn snavel zag, op de ka ter hoogte van het schelpeneiland, vlogen nu 2 baardmannen, een was een vrouwtje, de andere kon ik niet zo snel herkennen, mogelijk een juveniele vogel.

Over het plasje bij de parkeerplaats vlogen 2 ijsvogels, een man ging even op een takje zitten, een boomvalk vloog laag over het water op jacht naar libellen. Op de vogelplas verder o.m. 40 lepelaars en 2 man rosse stekelstaart.