Vogeldagboek©


Dinsdag 13 juli 2004 - Jonge boertjes

Juli is een rustige vogelmaand. Veel jonge vogels kunnen zelfstandig voedsel vinden en doen dat het liefst onder de bescherming van een dicht bladerdek of andere beschutting. Volkomen begrijpelijk want de roofvogels hebben hun kroost juist in deze tijd uitgebroed omdat er zo veel jonge vogels zijn....

De oudervogels rusten uit van hun broedactiviteiten, baltsen niet meer, zingen nauwelijks en doen het rustig aan. Na het broedseizoen ruien ook veel vogels, extra reden om zich gedeisd te houden.

Boerenzwaluwen trekken zich van dit alles kennelijk weinig aan. Overal zie je oudervogels hun kroost voederen. Dat gebeurt in een razend tempo: jonge vogel zit op een hek of een tak, oudervogel komt aanvliegen met een snavel vol insecten en propt dat vliegende weg in de geopende bek van de vogel. En weg weer, op zoek naar het volgende portie insecten. Ik heb er vandaag in De Wilck volop van staan genieten.

Boerenzwaluwen130704
Jonge boerenzwaluwen (Hirundo rustica - Swallow; juvenile) op een hek in De Wilck.
Boerenzwaluw130704

Grotemantelmeeuw130704
Grote mantelmeeuwen (Larus marinus - Greater Black-backed Gull) zijn kustvogels, soms komen ze ook op de Starrevaart. Ze zijn groter dan kleine mantelmeeuwen, zwarter en hebben vale poten (soms ook bij kleine mantelmeeuwen).

Ook op de Starrevaart is het vrij rustig. Door de harde wind blijven de meeste vogeltjes onderin de rietkragen zitten, 1 baardman liet zich even zien. Verder o.m. lepelaar 7, rosse stekelstaart 2 man, boomvalk 1, grutto 105, witgat 2, grote mantelmeeuw 1, 2 ijsvogels. In De Wilck vanavond 1 zwarte ruiter en tientallen kemphanen, in het Bentwoud 1 man bruine kiekendief.

IJsvogel090704
In het plasje bij de parkeerplaats hoef je op het ogenblik meestal niet zo lang te wachten om een ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher; male) te zien of te horen. Vandaag vlogen er weer 2 rond, de foto is van vrijdag 9 juli.

*****
Op 12 juli twee keer bij de oeverzwaluwwand in Oosterheem (2 patrijzen) geweest. Zoals toegezegd werd er niet meer gewerkt. Tussen de druppeltjes door even bij de Starrevaart geweest, slechts 5 lepelaars, bij de parkeerplaats 1 ijsvogel.