Vogeldagboek©


Zaterdag 17 juli 2004 - Broeierig
Graspieper160704
Voederende graspieper (Anthus pratensis - Meadow Pipit; adult above, juvenile right below), op de foto rechtsonder een jonge vogel.


Zaterdag, boodschappendag, eerste rustdag. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor weertypes, maar ik heb liever regen dan zo'n benauwdheid, gelukkig duurt dat meestal niet zo lang in ons land.

Passief in de tuin gezeten, naar een boel tweestippelige lieveheersbeestjes zitten kijken, een bromvlieg vereeuwigd en gezien dat de 'deur' van het oude egelnest van vorig jaar geopend is. Ze zit er niet in, maar zou ze teruggekomen zijn om de bouwval in orde te brengen voor haar nageslacht?

Lieveheersbeestje170704
Tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata - Lady Beetle) en een bromvlieg (Calliphora vicina - Blowfly or Bluebottle).
Bromvlieg170704

Vrijdagavond joeg in hond in Oosterheem een klucht van maar liefst 13 patrijzen op. Nadat de vogels geland waren heb ik ze nog wat kunnen volgen terwijl ze door het gras slopen. De kuikens maakten een zacht piepend geluid, de ouders riepen wat luider. Er vlogen daar op de bouwterreinen en aangrenzende bouwlanden heel wat veldleeuweriken en graspiepers.

Muskuseenden130704
Overal bij (kinder)boerderijen, sierparken en ook op weilanden zie je muskuseenden (Cairina moschata - Muscovy Duck). Van oorsprong komt deze donkergetinte eend uit Zuid-Amerika, gedomesticeerde beesten variëren van wit tot zwart. Dinsdagavond zat deze groep van 7 muskuseenden in het Bentwoud.

Graspieper_juv160704
Juveniele graspieper (Anthus pratensis - Meadow Pipit; juvenile).

*****

Acties

Vaak krijg ik verzoeken om in Vogeldagboek en op mijn website aankondigingen van excursies te plaatsen of om acties te ondersteunen. Wellicht maak ik nog eens een aparte rubriek Activiteiten op mijn site. Voorlopig begin ik er niet aan omdat ik opzie tegen de tijd en de moeite die het met zich meebrengt.

Toch zijn er vele acties die we zouden moeten ondersteunen. Bij wijze van uitzondering vandaag een aantal voorbeelden. Wat te denken van Italiaanse wetsvoorstellen om het jachtseizoen te verlengen en vrijwel ongestraft roofvogels dood te mogen schieten? Walgelijk. Ik heb dan ook van harte een protestpetitie ondertekend. Dat kan via de site Lipu.it , klik op het rode vlak '100.000 No' en dan op de 'English version'. De rest wijst zich vanzelf.

Dichter bij huis. Vogelbescherming voert een campagne om de landbouw in Europa duurzaam te maken waardoor onze verdwijnende akker- en weidevogels een kans op overleven krijgen. Door E-cards te sturen aan de Europese Commissaris voor het landbouwbeleid wordt deze vriendelijke actie kracht bijgezet. Er doen maar liefst 25 landen mee aan 'Farming for Life'. Even klikken op Vogelbescherming en een e-mailkaart is zó verstuurd! In het belang van grutto's, patrijzen, geelgorzen en al die andere mooie vogels, planten en insecten!

En om deze eenmalige actie-aankondigingen af te sluiten: zie je in ons land wel eens een vliegend hert? Er wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van deze grote kever in Nederland en waarnemingen zijn zeer welkom, zie Vliegend hert.