Vogeldagboek©


Vrijdag 23 juli 2004 - Jonge ijsvogel(s)

De ijsvogels die broedden langs het plasje bij de parkeerplaats van de Starrevaart hebben in elk geval één jonge vogel geproduceerd. Vanmorgen bij aankomst vlogen er 2, mogelijk 3 ijsvogels over het plasje, in elk geval 1 adult en 1 juveniel.

IJsvogel_man230704
Pa ijsvogel (male) gaat op de uitkijk zitten en haalt in een mum drie of vier visjes naar boven.

IJsvogel_juv230704
Toen de buik vol was, ging de jonge vogel (juvenile) op een tak zitten dutten. De kleuren van een jonge vogel zijn doffer, vooral bovenop de kop, de keel is niet zuiver wit (geelachtig) en er is een klein wit puntje aan de snavel te zien.

IJsvogels230704
De juveniele ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher; left juvenile, right male) links bedelt om voedsel.

Bij terugkomst van een wandeling naar de hut hoorden we het gebedel van een jonge ijsvogel die even later door pa met kleine visjes werd gevoederd. Een paar keer dook hij met succes in het water. Maar dit tempo kon de jonge vogel niet bijhouden: op een moment vloog pa met vis en al weg nadat zijn kind het voedsel had geweigerd en liever een tukje ging doen.

Op de vogelplas zelf o.a. aalscholver 84, lepelaar 33, zomertaling 3, rosse stekelstaart 4 man, zwarte ruiter 5 en witgat 2. Op de ka naar de hut een dode wezel. Bij het plasje nog een groene specht, een grote bonte specht en een luidruchtig groepje van meer dan twintig staartmezen.