Vogeldagboek©


Juni 2004 - Drôme Provençale 3

Een kilometer of dertig naar het oosten, in Rémuzat, zijn in 1996 vale gieren uitgezet. Herintroductie van dieren die er vroeger leefden, daar zijn uitgestorven door menselijk toedoen (jacht, biotoopvernietiging) en nu van die mensen een nieuwe kans krijgen. Een omstreden methode.

Hoe dan ook, het was een fantastisch gezicht die enorm grote gieren rond de steile rotsen te zien zweven. Soms wel twintig, dertig. Het project in Zuid-Frankrijk wordt als geslaagd beschouwd: na een eeuw afwezigheid broeden er weer vale gieren. Als bewijs zat een vogel bij zijn/haar nest op een rotsrichel.

Zwarteroodstaart230604
Algemene vogels in dit gebied zijn zwarte roodstaarten (Phoenicurus ochruris - Black Redstart; male, above) en groenlingen (Chloris chloris - European Greenfinch).
Groenling090604

Valegier080606
Vale gieren (Gyps fulvus - Eurasian Griffion Vulture) zijn weer terug in Zuid-Frankrijk.
Valegier140604

Op een van onze tripjes door de prachtige heuvels en bergen van de Drôme en de Vaucluse zagen we op een dag op een andere plek, ten zuiden van Nyons, ook een groep van zo'n tien vale gieren zweven. Met er vlakbij een onmiskenbare jonge steenarend, met kenmerkende grote witte vlekken op vleugels en staart.

Wat roofvogels betreft: ook nog een slangenarend gezien, regelmatig zwarte en rode wouwen, torenvalken en buizerds en eenmaal een sperwer.