Vogeldagboek©


Donderdag 13 mei 2004 - Weinig broedpollen in het gras

De weilanden worden volop gemaaid, het gras groeit als kool. Er zijn gelukkig veel boeren die aan bescherming van weidevogels doen (ik praat nu even niet over de lieden die alles zonder pardon kapot maaien; vorige week weer knarsetandend staan toekijken), desondanks zie ik erg weinig pollen gras op de geschoren landerijen waar nesten in verborgen liggen. Ik heb (nog) geen gegevens, nog weinig getallen gehoord van de vrijwilligers, mijn indrukken over de broedresultaten zijn helaas weinig positief.

Grutto_tureluurs110504
In natuurgebieden krijgen vogels kans hun nageslacht groot te brengen zoals in De Wilck. Deze grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit and 2 Tringa totanus - Redshank) beschermt zijn jonkies zelfs tegen ogenschijnlijk ongevaarlijke tureluurs, die hij nauwlettend in de gaten houdt. Even later zou hij ze verjagen en op een paal bij mij in de buurt gaan zitten om te kijken of ik geen kwaad in de zin had.... (Foto's 11 mei)
Grutto110504

Heggenmus130504
Heggenmus (Prunella modularis - Dunnock) in het riet van de Starrevaart.

Op de Starrevaart was het vrij stil in het riet, dat kwam ongetwijfeld door de harde wind. Geen snorren of sprinkhaanzangers, wat kleine karekieten, rietgorzen en reitzangers en 1 vrouw blauwborst. Verdere waarnemingen o.a. geoorde fuut 2, krakeend 52, smient 8, rosse stekelstaart 2 man, bontbekplevier 15, steenloper 5, bonte strandloper 1, wulp 27, grutto 21 en groenpootruiter 2. In het natuurgebiedje Noord-Aa (opnieuw) 1 grote zilverreiger.

Kokmeeuwen130504
Op het schelpeneiland zijn al diverse jonge kokmeeuwen (Larus ridibundus - Black-headed Gull) uit het ei gekropen, andere meeuwen zitten nog volop te broeden. Een aantal visdiefjes heeft zich een plaats bevochten tussen de kokmeeuwen.