Vogeldagboek©


Donderdag 20 mei 2004 - Molenslootpad, Oosterheem, Kromme Aar, Wijde Aa

Hemelvaartsdag, familiedag, met eega gewandeld langs Kromme Aar in Alphen a/d Rijn en Wijde Aa bij Woubrugge. Vanmorgen vroeg was ik naar de nieuwbouwwijk Oosterheem in Zoetermeer gegaan, waar onlangs een kolonie van oeverzwaluwen op een bouwterrein met hoge, oude zandhopen was ontdekt. De eerste berichten gingen over zo'n 20 à 30 nestgaten, ik telde er 38, de groep breidt zich nog steeds uit.

Je kan niet, zonder verbodsborden te negeren en die staan er niet voor niets, dichtbij komen. Het was bewolkt, maar het was desondanks een prachtig gezicht zo'n grote groep van deze rode-lijstvogels over het bouwterrein te zien vliegen.

Oeverzwaluw200504A
Oeverzwaluwen (Riparia riparia - Sand Martin) in Oosterheem, Zoetermeer.
Oeverzwaluwen200504

Tijdens de wandeling langs de Kromme Aar viel het aantal ooievaarsnesten op, ik wist niet dat er hier zo veel broedden. Op een plek wel drie nesten vlak bij elkaar. Grote bonte spechten zaten achter elkaar aan. Verder weinig bijzonders, net als langs de Wijde Aa, maar het was op deze zonnige dag overal erg druk en dus rumoerig.

Futen200504
Fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) met jonkies op de rug op de Kromme Aar.

Gelelis200504
Gele lissen (Iris pseudacorus - Yellow Iris) behoren tot de prachtigste waterplanten, ook al in het Alphense Zegersloot-gebied.

Muis200504
Bij de Wijde Aa scharrelde dit muisje (mouse), ik kreeg z'n snuit niet te zien en weet dan ook niet zeker welk 'merk' het is.

Koekoek190504
Woensdagavond in de omgeving gefietst. In de bomen bij de Noordhovense doofpot zat deze koekoek (Cuculus canorus - Common Cuckoo) in het avondlicht te roepen.

Ringmus190504
Langs het Molenslootpad in Benthuizen kan je altijd wel gele kwikstaarten zien, ook al lijken het er minder dan voorgaande jaren. Ook ringmussen (Passer montanus - Eurasian Tree Sparrow) foerageren hier, ze broeden bij het Gelderswoudse Kerkpad. Wil je ringmussen en gele kwikken zien: vanaf Gelderswoude het Molenslootpad (is een fietspad) op en bij de eerste brug stoppen. De vogeltjes komen vanzelf!