Vogeldagboek©


Maandag 1 maart 2004 - Steenuil in het zonnetje

Op de eerste dag van de lentemaand lachte een vogel me toe die je in het westen van ons land zelden (meer) te zien krijgt: een steenuil! Een parmantig uiltje, bruin met witte stippels en wit met bruine vlekken, zo groot als een merel, z'n bolle kop en felle ogen verraden zijn jachtinstinct waarvan vooral insecten, wormen en kleine diertjes het slachtoffer worden. Beschut tegen de wind en lekker in het zonnetje laat deze uil zich overdag wel eens zien, jagen doet hij in het donker.

Steenuil010304B
Steenuil (Athene noctua - Little Owl) 'ergens' tussen Starrevaart en Spookverlaat.
Steenuil010304A

Het gaat niet goed met de steenuilen. Het zijn vogels die rust nodig hebben en een beetje rommelige boerderijen met kapotte schuurtjes waar van alles te halen valt. Maar wij bouwen het met z'n allen zo vol, we maken zo'n lawaai en we willen alles zo netjes hebben dat de steenuilen het niet meer zien zitten met ons en vertrekken. Of beter gezegd, er komen geen nieuwe meer als de 'oude' sterven en steenuilen worden helaas maar een paar jaar oud. Om te voorkomen dat het ook voor deze steenuil te druk in zijn omgeving wordt, zal ik zijn verblijfplaats niet noemen.

Kluut010304
Vroege kluut (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) op de Starrevaart. Erachter een bergeend en twee mannen pijlstaart. (Behind a Tadorna tadorna - Shelduck and two males Anas acuta - Pintail).

In de Delta had ik al eerder kluten gezien, vanmorgen zag ik de eerste op de Starrevaart. Tussen de 27 grutto's stonden (ten minste) 8 IJslandse grutto's, mannetjes, als vrouwen staan te slapen is in winterkleed het verschil tussen hen nauwelijks of niet te zien.

Verder 14 lepelaars (alweer 14, misschien steeds dezelfde groep?), een van de vogels heeft een aluminiumring om de linker tibia, de afstand was te groot om de code af te lezen. Verder o.a. 4 bonte strandlopers, 11 rosse stekelstaarten (9+2), man en vrouw nonnetje en langs het plasje bij de parkeerplaats vloog in een groepje staartmezen 1 vuurgoudhaantje mee, een man met zijn oranje kopstreep (een vrouw heeft een gele streep).

Wintertalingen010304
Een slapend paartje wintertalingen (Anas crecca - Common Teal), achtergrond man, met op de voorgrond nog een man wintertaling. Foto gemaakt op de Meeslouwerplas.

In Gelderswoude een groepje van dertig kramsvogels, in De Wilck 2 mannen grote zaagbek en 2 grote zilverreigers en in de Grote Polder 14 (12+2) kleine zwanen. Zaterdagmiddagzaten er in de Riethoornse Polder, in twee groepen, 61 kleine zwanen, een groep van 34 (33+1) en van 27 (24+3).

Zondagmiddag een, voor mij, heel aparte waarneming boven mijn woonplaats Benthuizen: een vleermuis! Het was een klein beestje, waarschijnlijk een gewone dwergvleermuis, die ik op mooie zomeravonden ook rond ons huis zie vliegen. Wellicht had de vleermuis op deze zonnige middag zijn winterslaap even onderbroken om wat te drinken, dat schijnt meer voor te komen. Toch een apart gezicht een vleermuis in hartje winter te zien fladderen!