Vogeldagboek©


Maandag 29 maart 2004 - Verliefde zwartkopmeeuwen

Een paartje baltsende zwartkopmeeuwen op het schelpeneilandje in de Starrevaart! Ik heb al eens eerder zwartkoppen verliefd op de vogelplas bezig gezien, maar dan op de balken, of op het slik, maar nog niet eerder op een mogelijke broedplaats. Wie weet of deze meeuwen met die prachtige zwarte kop met rode oogvlek en bloedrode snavel voor het eerst op de Starrevaart zullen gaan broeden.

Het was trouwens een ander paartje dan ik onlangs zag, geen van deze meeuwen droeg een groene ring. Het vrouwtje had een aluminiumring, de code is afgelezen zodat haar herkomst binnenkort bekend zal zijn. (Op 2 april volgde het bericht: de vogel is op 21 juni 2001 geringd in Markiezaat nabij de Kreekraksluizen, Zeeland.)

Zwartkopmeeuwen290304
Verliefde, baltsende zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus - Mediterranean Gull) op het schelpeneilandje bij de kijkhut. Op de foto hieronder: links een kokmeeuw (below left: Larus ridibundus - Black-headed Gull). De kleinste meeuw, een vrouwtje, is geringd.
Zwartkopmeeuwen290304B

Zwartkopmeeuwen290304A

Kluten290304
Eerst even samen een geschikte plek uitzoeken en dan: draaien maar! Kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) bereiden zich voor om te gaan nestelen.
Kluut290304

Ook op het eilandje, waar de kokmeeuwen al zitten te broeden, kwamen de eerste kluten 'kuiltje' draaien. Een teken dat ze binnenkort eieren gaan leggen. Tussen de kokmeeuwen zal het overigens niet meevallen om hun kroost schadevrij op te voeden. Verder op de plas tussen de vele grutto's drie geringde, twee af kunnen lezen, een derde gedeeltelijk, en een geringde scholekster (zie Vogelringen 2004). Er stonden drie lepelaars te slapen, op drie verschillende plaatsen een blauwborst.

Langs de Meeslouwerplas twee voluit zingende fitissen. Gisteren had ik de eerste gehoord in recreatiegebied Hitland, langs de Hollandsche IJssel tussen Nieuwerkerk en Capelle, wel een stuk of tien. Daar ook een blauwborst.