Vogeldagboek©


Maandag 29 november 2004 - Natuurverschijnselen
Blauwereiger291104
Blauwe reigers (Ardea cinerea - Heron) kan je heel wat dichter benaderen dan uilen!
Deze vogel zat vanmorgen langs de Starrevaart.

Soms dagdroom ik wel eens: woonde ik maar in de Delta, wat een vogels! Of gingen we terug naar de Alblasserwaard waar Nelly en ik geboren en getogen zijn. Of wat te denken van het grensgebied tussen Friesland en Drenthe, zeg maar omgeving Appelscha, met bossen en heiden in de buurt en de Wadden en Oost-Groningen met zijn ruimte en grauwe kiekendieven op steenworp afstand?

Vanmorgen reed ik Benthuizen uit en direct tegen het dorp, op gerooide bietenvelden en op gras, zaten 162 kleine zwanen, 145 adulte en 17 juveniele vogels. En vanmiddag was ik in Benthuizen-Oost, in het Bentwoud, waar ten minste 6 velduilen aan het jagen waren, een 'natuurverschijnsel' dat je in ons land vrijwel niet meer ziet. Nee, zo dagdroomde ik verder, het is in het westen weliswaar erg vol en de drang om te 'emigreren' is groot, maar er zijn toch ook prachtige plekjes waar je voluit van de natuur kan genieten.

Kleinezwanen291104
Ruim 160 kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan), vogels die helemaal uit Siberië naar ons land komen om te overwinteren, in de Benthuizer Noordpolder.

Behalve de kleine zwanen in Benthuizen zaten er ook nog 2 op de Starrevaart en 4 in Polder De Hazerswoudsche Droogmakerij in Hazerswoude-Dorp. In de Westbroekpolder 1 grote zilverreiger, de 2 sneeuwganzen zaten in een grote groep Canadese ganzen in het SBB-gebied Noord-Aa en op de Starrevaart o.a. 1 geoorde fuut en 1 dodaars. Er vlogen 150 kolganzen naar het zuiden en een uur later 100 kolganzen naar het noorden.

Over het 'bezichtigen' van de velduilen. Ik heb een kaartje getekend waar je de velduilen het beste kan bekijken. Op die manier hoef je ook het rustgebied van de uilen niet in, iets wat iemand vanmiddag toch weer deed, ook al was het helemaal aan de oostkant van het gebied. Als je naar het Bentwoud gaat: de parkeerplaats is erg modderig en niet aan te bevelen (het hele gebied is drassig, laarzen zijn geschikter dan schoenen).

In de loop van de middag naar het Bentwoud gegaan, de velduilen blijven 'trekken'. Ik heb er op een gegeven moment 6 tegelijk zien jagen, ongetwijfeld waren er meer. De blauwe kiekendieven heb ik al een tijdje niet meer gezien. Blauwe reigers eten driftig mee van de gevulde muizentafel: een reiger werkte er in korte tijd ten minste 3 naar binnen. Het waren muizen met een korte staart, ik dacht veldmuizen, maar iemand anders hield het op woelratten, die behoren tot de familie woelmuizen.

Velduil291104
Velduil (Asio flammeus - Short-eared Owl) op de uitkijk in het Bentwoud.
Velduil291104B

De bewoners van het huis net voorbij de ingang hebben terecht gevraagd niet meer op hun oprit te parkeren omdat zij dan op deze drukke weg bij het in- en uitrijden voor gevaarlijke situaties komen te staan. Dus svp parkeren op 'officiële' parkeerplaatsen, desnoods in de berm aan de noordkant van de weg. Iets verderop richting Boskoop gaat een weg door de polders naar het noorden (de Middelweg), daar kan gevaarloos in de berm geparkeerd worden.