Vogeldagboek©


Maandag 18 oktober 2004 - Naar de eilanden
Kluten181004
Of ze ingebouwde computertjes hebben, zo synchroon waren honderden kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) aan het foerageren.

Met regen vertrokken, met regen thuisgekomen. Het weer was in de tussenliggende periode best aardig. Met Luuk Punt ons 'traditionele' uitstapje tijdens de herfstvakantie naar de eilanden gemaakt. Vrijwel geen kleine zangertjes gezien, desondanks zo'n tachtig soorten geturfd.

Aan de noordzijde van het Oostvoornse Meer zwommen dertig dodaarzen, een vogeltje dat we tijdens onze trip overal zagen opduiken. Hier ook de eerste grote zaagbekken en brilduikers, drie toppers en een forse groep pijlstaarten. In De Kwade Hoek bij Stellendam waren vele tientallen zaagbekken (ook wat middelste) en brilduikers, verder goudplevieren, bonte strandlopers, kluten, een rosse grutto (later ook een in de Prunjepolder) en verder talrijke wulpen, meeuwen van allerlei soort, scholeksters, zilverplevieren en een laat visdiefje.

Kanoeten181004
Kanoeten (Calidris canutus - Red Knot) langs de Brouwersdam.

Het echte 'feest' begon pas bij de good-old Brouwersdam, ondanks de vele surfers en andere strandgasten. Twee mooie roodhalsfuten, een roodkeelduiker, diverse kuifduikers, tal van steenlopers en een groepje van 5 kanoeten. Twee grote sterns lieten zich als bakstenen in het water vallen. Via de Plompetoren naar de Prunjepolder. Het zuidelijk deel is helemaal op de schop genomen, het 'plasdrasgebied' ziet er veelbelovend uit.

Rotgans181004
Rotgans (Branta bernicla - Brent Goose) langs de Brouwersdam.

Vol be- en verwondering hebben we naar grote groepen kluten staan kijken die dicht opeengepakt aan het foerageren waren, een fascinerend gezicht. Hier waren ook nog twee jonge krombekstrandlopers aanwezig. In en rond de Prunjepolder-Noord zaten honderden rotganzen, brandganzen en grauwe ganzen en een kleine zwaan aan de noordkant van de Delingsdijk. Daar ook wat kleine rietganzen.

Op zoek naar een kleine zilverreiger nog langs de (zee)dijken bij Ouwerkerk gereden, maar we zagen alleen grote witte vogels in Oosterland: 13 kleine zwanen. Vandaag niet op de Starrevaart geweest, ik heb geen melding gehoord/gelezen dat de grote franjepoot nog aanwezig is.