In de Geerpolder, ongeveer waar de grens tussen de gemeentes Zoeterwoude en Leidschendam-Voorburg loopt, zag ik vanmorgen midden in de weilanden een scherm staan. Dat het een scherm was met gleuven om door te kijken, was wel duidelijk. Misschien geplaatst door weidevogelbeschermers om ongestoord de broedparen te tellen? Of door een natuurfotograaf die toestemming van de boer had?
Vaag vermoedde ik dat het iets met jacht te maken kon hebben. Daarom plaatste ik deze foto vanmiddag in de nieuwsgroep Zoetermeervogels, in de hoop dat iemand zou reageren: goed gezien, wij tellen daar de schaarse grutto's en kieviten. Naïeveling die ik ben. De antwoorden waren eenduidig: dit is een jachtscherm, midden in het broedseizoen mag op ganzen (en eenden?) geschoten worden.
Jachtscherm in de Geerpolder.
Helemaal principieel ben ik niet. Er kunnen zich namelijk zeer bijzondere omstandigheden voordoen dat via schieten aan wildbeheer gedaan moet worden. Maar in deze tijd waarin veehouders en landbouwers volop vergoedingen krijgen voor die paar kruiwagens gras die opgevreten worden en voor de plakkaten die grote vogels achterlaten, zijn verjaagmiddelen aangewezen en niet het afslachten van dieren.
Maar daar gaat het de (meestal) heren natuurlijk niet om. Deze week sprak ik op de parkeerplaats bij de Starrevaart een aannemer, die ook jager bleek te zijn. Het kende de wet op zijn duimpje: alles wat volgens de Flora- en faunawet niet inheems is, moet afgeschoten worden.
Rosse stekelstaarten bijvoorbeeld omdat ze zo agressief zijn..... Ze weten echt niet waar ze over praten. Maar deze man was nog zo eerlijk om te zeggen dat hij een lustjager was, de meesten houden de schijn hoog dat ze aan wildbeheer doen of hun eigendommen beschermen. Er is zo veel gras dat boeren steeds meer snijmaïs inzaaien, ze weten er gewoon geen raad mee. Dus is het duidelijk voor wie dat scherm neergezet is.
|
|
Strontvliegen (Scatophaga stercoraria - Common Yellow Dung Fly) zitten gelukkig niet alleen op koeienvlaaien anders had ik vanmorgen deze foto niet gemaakt. Op het ogenblik kan je ze massaal zien op koolzaad.
Het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata - Sevenspotted Lady Beetle) is de meest voorkomende uit deze keverfamilie.
|