Telefoontje vanmorgen van Cor Kes: Adri, jonge kieviten in De Wilck! Voor een opname door de telescoop was het op die afstand te donker, met de ruim 900 mm van mijn gewone camera lukte het net om de kuikens op de plaat te krijgen. Wat een lentegevoel: vier van die trippelende bruingeelwitte donsbolletjes midden in de wei! De kievit moet haar eieren zo rond 23 maart hebben gelegd.
De eerste kievitskuikens ( Vanellus vanellus - Lapwing) in een greppel in De Wilck (voor zover te zien, want wat er achterin het gebied gebeurt, is te ver weg voor waarneming).
Natuurgebieden als De Wilck zijn onmisbaar als we nog wat van onze weidevogels willen overhouden. De komende weken moet je maar eens langs de Burmadeweg (westkant De Wilck) gaan fietsen of wandelen en het gebied inkijken, vooral langs de slootkanten. Het krioelt daar dan van leven, voor het jonge grut en de ouders is het ook een tijd van overleven.
Talrijk zijn in De Wilck de broedsels van kievit en grutto en andere weidevogels. Natuurlijk kunnen kievit, grutto, veldleeuwerik, tureluur, graspieper, scholekster, zomertaling enz. niet alleen worden gered via geïsoleerde natuurgebieden, op percelen in de omgeving moeten ook broedmogelijkheden zijn. Daarvoor is de volle medewerking van veehouders en landbouwers nog meer nodig dan nu. Op natuurpostzegeltjes als De Wilck moeten we bijzonder zuinig zijn want ze vormen de kern voor onze weidevogels.
|
|
|