Waarom, zo vroeg ik mij af, zaten er de afgelopen week 3 geoorde futen op de Noordhovense Plas en niet op de aansluitende Benthuizer Plas of Zoetermeerse Plas? Waarom vlogen er vanmorgen 13 dwergmeeuwen (1 juveniel) op de Noordhovense Plas en niet op de....
Iedereen houdt van zon, maar ik denk bloemen het meeste. Ze keren de hele dag hun gezicht pal naar de zon om er maar zo gekleurd mogelijk bij te staan, zoals deze paardenbloemen (Taraxacum officinale - Dandelion) in het Spookverlaat.
Ongetwijfeld heeft dat met voedsel te maken, wat de meeuwen betreft met insecten vlak boven het water. Maar waarom die er wel zijn op de NHP en niet op de andere plassen, weet ik niet. Misschien dat die plas vanuit het zuiden beschutter ligt achter de huizen en wat warmer is waardoor er eerder insecten vliegen?
In elk geval was het weer een mooi gezicht die kleine meeuwen. Het waren er 'slechts' 13 maar om ze precies te tellen, tussen een tiental qua vlucht op de meeuwen lijkende visdiefjes, viel nog niet eens mee, ze vliegen ook zo snel heen en weer. Ineens waren ze, op één na, vertrokken, door de kano op de plas? Op de Benthuizer Plas trouwens een kleine plevier en jonge grauwe ganzen.
Vanmiddag even in het Spookverlaat en De Wilck geweest. Opvallend in De Wilck waren de pakweg honderd in kleine groepjes naar het noordoosten overvliegende graspiepers. Een paar kneuen zaten er, maar waar blijven mijn gele kwikstaarten? In de Wilckplas nog een tiental smienten, 3 mannen wintertaling en 1 man zomertaling. De negen kleine paardjes die er mogen lopen, houden de begroeiing wel laag maar ze trappen ook alles kapot, dat biedt geen broedgelegenheid. Het ziet er ook smerig uit. Of dat nou de bedoeling is...
|
|
Achter het eilandje bij de Amaliahut vandaan zwom deze eend. Mijn eerste reactie was, gelet op de opvallend lichte wenkbrauwstreep: hé, een vrouw zomertaling. Meteen merkte ik wel dat ik het fout zag: het is een vrouw wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard) met een ongebruikelijk licht opgemaakte wenkbrauw. Deze foto gemaakt toen ze heel dichtbij kwam. Het lijkt een foutje van moeder natuur.
Aan deze man wilde eend (Anas platyrhynchos - Mallard), maandag op de Starrevaart gekiekt, zijn geen weeffouten te ontdekken.
|