Vogeldagboek©


Maandag 22 augustus 2005 - Visarend en weer franjepoot

Alweer een grauwe franjepoot op de Starrevaart, ditmaal een juveniele. Misschien iets minder zeldzaam dan de onlangs gesignaleerde adulte, maar wel mooier van kleur. Kijk maar eens op de website van de Starrevaart, ik hoopte vanmorgen ook zoiets te kunnen schieten.

Kort na 7 uur stond ik op de plaats waar het vogeltje gisteren foerageerde. Pas rond half 12 kreeg ik hem te zien, te ver weg voor een foto. En zoals het vaak gaat: onderweg naar huis belde iemand me dat hij weer net zo dichtbij zat als gisteren.... Zo lang zal hij niet op de plas blijven, even wat opvetten voor de lange reis naar zijn overwinteringsgebied, de Arabische Zee.

Visarend220805
Visarend (Pandion haliaetus - Osprey) wordt hoog boven de plas op de huid gezeten door een kleine mantelmeeuw.

Niet altijd natuurlijk, maar meestal kan je moeilijk de Starrevaart verlaten, er valt zo veel te zien. Is het dan niet vanaf de toren of uit de hut, je kan ook rondlopen en in de begroeiing rond de plas hoor en zie je van alles. De roerdomp is al weer gesignaleerd en een visarend. Jawel, vanmorgen rond half 12 kwam hij er weer aan!

Grote paniek onder de duizenden kieviten, eenden, ganzen en meeuwen, en niet te vergeten de circa achthonderd goudplevieren, want deze vogel is geen allemansvriend. Het was een nog jonge visarend. De belangrijkste verschillen met een adulte vogel zijn: aan de onderzijde heeft een jonge vogel geen donkere eindband aan de staart en geen egaal donkere baan in de lengte van de vleugels, bovenop is een volwassen vogel egaal grijsbruin, een jonge vogel is lichter vooral door de lichte veerranden.

Futen220805
Deze (moeder?) fuut (Podiceps cristatus - Great Crested Grebe) wacht met haar twee jonkies steeds op de visjes brengende partner (vader?).

Gegroefdelapsnuitkever210805
Toen ik zondagmorgen wakker werd, zat er op de muur vlak boven mijn hoofd een snuitkevertje, ongeveer 1 cm. Je ziet ze vaak, ook wel in huizen, ze worden bestreden. Het zijn plantenetende gegroefde lapsnuitkevers (Otiorhynchus sulcatus - Black Vine Weevil). Om misverstanden te voorkomen: dit is niet ons slaapkamerbehang, ik heb de kever even op een blad gezet....

De volgende vogels heb ik op de Starrevaart genoteerd (de krenten uit een vol pak): heilige ibis 7, lepelaar 17, brandgans 45, Canadese gans 350 (met de 2 tamme sneeuwganzen uit de Geerpolder ertussen), pijlstaart 2, zomertaling 4, rosse stekelaart 2 man, bruine kiekendief 1 vrouw, visarend 1 juv., kluut 3, goudplevier ca. 800, kanoet 1, kleine strandloper 1, krombekstrandloper 1, bonte strandloper 1, kemphaan 8, regenwulp 1, zwarte ruiter 20, tureluur 4, groenpootruiter 1, grauwe franjepoot 1 juv., zwarte stern 1, koekoek 1 (vliegend langs oostka). En toen tegen de middag de zon begon te schijnen, gingen de kleine karekieten zingen!

Geoordefuut200805
Geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) in de Wilckplas. Aan de gekleurde wang te zien een adult die ruit naar zijn winterkleed.

Sinds vrijdag zitten er in de Wilckplas 2 geoorde futen. Zaterdagmiddag en zondagavond heb ik ze nog zien zwemmen. Verder 3 steeds overvliegende en roepende regenwulpen, 1 hermelijn op het pad, duizenden kieviten en meeuwen, honderden wulpen, tientallen goudplevieren en een handvol watersnippen. Zondagavond weer honderden wulpen, groepen goudplevieren en 1 regenwulp.