Vogeldagboek©


Starrevaart131205
Als slechtvalk, buizerd, sperwer maar ook kraai, ooievaar of andere predator in de buurt is,
gaan er vele duizenden vogels op de Starrevaart angstig de lucht in. Foto van dinsdag.
Donderdag 15 december 2005 - Overvolle Starrevaart

Er bestaat volgens mij een enorme behoefte onder vogels aan flinke waterplassen met ondieptes zoals de Starrevaart. Vandaag lag deze vogelplas langs de (hinderlijk luidruchtige) A4 weer vol met duizenden vogels, ze kunnen kennelijk nergens anders heen.

Op diepe plassen zoals in Reeuwijk zie je ook grote aantallen smienten - en omdat die watervlaktes veel groter zijn, ook veel meer - maar de combinatie in het overvolle westen van ons land van eenden- en meeuwensoorten met bijv. kieviten, goudplevieren, wulpen en andere vogels mag je gerust uniek noemen.

De biotoop (met slikjes en beschutte plekjes midden op de plas) is ook geschikt voor zeldzamere (eenden)soorten als pijlstaart (vanmiddag 13), en talrijke wintertalingen, krakeenden, kuifeenden, grauwe ganzen, steltlopers enz. Er overnachten grote groepen kleine zwanen. De aangrenzende rietkragen en bosjes van Vlietland en Leidschendammerhout zorgen voor een zeer vogelrijk gebied.

Zonder me vast te pinnen op de precieze aantallen waren er rond het middaguur toch dik duizend goudplevieren, pakweg vierduizend kieviten, tweeduizend smienten en vele honderden meeuwen. Tussen al deze lekkere hapjes een jagende slechtvalk die echter zonder prooi naar het zuiden wegvloog.

In de polders was het stiller, met o.a. 1 grote zilverreiger in de Westbroekpolder en 92 kleine zwanen (76 ad en 16 juv) in de Benthuizer Noordpolder. Later zat een vergelijkbare groep in Polder Nieuw Groenendijk, maar de hemelsbreed nabijgelegen Noordpolder was toen leeg. In de Generale Polder o.a. 130 wulpen.

Paarsestrandloper141205
Paarse strandlopers (Calidris maritima - Purple Sandpiper; at the right) in winterkleed zijn bruingrijs met gelige poten en geel aan de snavel. Links vooraan een steenloper.



Noorderhavenhoofd141205
Langs de zonnige zuidkant van het Noorderhavenhoofd in Scheveningen
kan je vaak flinke groepen rustende steenlopers en paarse strandlopers treffen.
Woensdag zaten er zo'n tweehonderd, voornamelijk steenlopers met hun oranje poten en witte buik.