Op de Zoetermeerse Plas was gisteren een roodkeelduiker opgedoken. Een van de kleinste duikers, zeg maar formaat grote fuut. Deze noordelijke broedvogels overwinteren voornamelijk langs zuidelijker kusten, dus is het altijd leuk als zo'n vogel op een binnenwater opduikt.
De vogel bleef midden op de (grote en diepe) plas vissen, karakteristiek eigenwijs met de snavel iets schuin omhoog. De afstand was te groot om met zekerheid te zeggen of het een adulte vogel in winterkleed was of een juveniele vogel. Al dacht ik dat de voorhals niet zuiver wit was, wellicht dan een jonge vogel.
Terwijl ik naar de roodkeelduiker stond te kijken, zaten er ook, zoals gebruikelijk, wat dodaarzen in de buurt, in tegenlicht. Toen ik omliep om ze te fotograferen, zag ik dat er een kuifduiker bij was, (ook) een futensoort.
Juveniele kuifduiker (Podiceps auritus - Horned Grebe, juvenile) op de Zoetermeerse Plas.
Het is een 1e winter vogel, met een bruinige zweem in de hals, nog zonder puntkuif en met vrij egale snavel. Toen ik de telescoop ging halen om de vogel close op de foto te zetten, zag ik hem ineens niet meer, verschrikt weggevlogen naar het midden van de plas voor twee menselijke duikers die uit het water oprezen!
Het klassieke beeld van de buizerd (Buteo buteo - Buzzard): een donkerbruine vogel met een witte band over de borst.
|
|
Boomkruiper (Short-toed Treecreeper - Certhia brachydactyla) in Het Lange Land aan de noordkant van de Zoetermeerse Plas. Op de foto hieronder is goed de 'gekerfde' staart van het vogeltje te zien waarmee hij zich 'vastklampt' aan de boomstammen.
*****
Recent verschenen: Onze meeuwen en sterns
Eerder verschenen: Onze Eenden (en eendenkooien); Onze Zwanen en wilde Ganzen
|