Vogeldagboek©


Dinsdag 8 februari 2005 - Kleurenpracht in Buytenpark

Op deze, volgens de voorspellers, laatste fraaie wintermorgen heb ik op mijn kuierlatten het Buytenpark doorkruist. Het was heel stil, ook met vogels. Een groepje putters was bij de volkstuinen aan het foerageren, wat een prachtige vinkjes zijn het toch. Vrolijk klingelend onderhielden ze doorlopend contact met elkaar.

Putter080205
Putter (Carduelis carduelis - European Goldfinch) in het Buytenpark. Schoonheid in rood, geel, zwart, wit en beige.
Putter080205A

Door het hele park zie je overal roodborsten, minder talrijk zijn merels, winterkoningen en heggenmussen. Aan de westkant liep een grote zilverreiger, een paartje nonnetjes vloog op uit de plas waar al wekenlang een man roodborsttapuit zijn kostje bij elkaar scharrelt. Twee watersnippen zaten vrijwel onzichtbaar te zonnen.

Roodborsttapuit080205
Deze roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat, male) treedt de laatste weken graag op als fotomodel. Het vogeltje is niet schuw en als je stilstaat, komt hij zo maar tot een meter of tien naar je toe.

Kleinhoefblad070205
In het weekend zag ik een veldje klein hoefblad (Tussilago farfara - Colt's-foot) in het Bentwoud in volle bloei staan. De afgelopen weken nog een paar keer in het bos in aanleg wezen kijken: de velduilen zijn definitief vertrokken.
Kleinhoefblad070205A

Aan de westzijde zaten ook twee buizerds en vlogen diverse torenvalken rond. Eksters, kraaien, veel smienten en kuifeenden en wat wilde eenden en futen in en boven de plasjes, in de verte in de Drooggemaakte Grote Polder Stompwijk nog 39 (36+3) kleine zwanen, op een zonnige zuidhelling trippelden vijftien graspiepers, kleine groepjes (in totaal zo'n vijftig) veldleeuweriken trokken naar het noorden, een groep van 46 Canadese ganzen scheerde vlak langs me over een top van het park en wat hoger trokken 56 keffende brandganzen ongeorganiseerd naar het noorden.