Vogeldagboek©


Vrijdag 11 februari 2005 - Zieke vogels

Drie mankerende vogels op de Starrevaart trokken vandaag mijn aandacht. Een scholekster hing met een verminkte poot en beschadigde vleugels op de buizen op de vogelplas. Ik verwachtte elk moment dat hij ineen zou zijgen maar met ogenschijnlijk zijn laatste krachten vloog hij weg, naar zijn laatste plekje?

Ook een zilvermeeuw met een kapotte poot stond er zielig bij. Een kleine zwaan met een wond hoog in de hals en bloed op nek en rug zag er daarentegen vief uit, hij was kennelijk ergens tegenaan gevlogen, of zou hond of vos een aanval op hem hebben uitgevoerd?

Scholekster_Exe110205
Vandaag diende zich weer een oude bekende scholekster op de Starrevaart aan. Behalve de Hamble-Pointscholekster zag ik ook de Exe-scholekster, een vogel die als juveniel in 1997 in de Exe Estuary in het Engelse Devon is geringd en die ik vanaf 2000 elk jaar, met uitzondering van 2001, heb gezien. Op de foto laat de scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher; Exe-bird) voor alle zekerheid zijn kenmerkende ringen nog even zien.

De vogelplas lag vol met vogels, talloze smienten en kievieten en andere birds. Uit het feit dat zo veel vogels dergelijke natuurgebieden opzoeken, blijkt wel dat daar een grote behoefte aan bestaat. Er komen steeds meer grutto's, vandaag 23. Verder o.a. 6 zwarte ruiters, 1 kemphaan, 5 (3+2) brilduikers, 2 kleine zwanen, 23 (14+9) rosse stekelstaarten, 1 sperwer en 2 buizerds waaronder de lichte stamgast van de Starrevaart.

Kieviten110205A
Op deze foto is het verschil tussen de koppluimen van een man (links) en vrouw kievit (Vanellus vanellus - Lapwing; female at the right) goed te zien. Beide vogels hebben nog wat witte veerrandjes van het winterkleed.

Kievit110205
Deze kievit (Vanellus vanellus - Lapwing) werkt een vuiltje tussen de tenen weg....

Zowel op mijn heenreis vanmorgen als op de terugreis vanmiddag zat er een man slechtvalk in De Wilck. Terwijl deze vogel zich rustig aan de westkant op een hek zat te poetsen, was het boven de Wilckplas bijzonder onrustig en leek er een andere roofpiet aan het jagen, maar ik heb hem niet kunnen ontdekken.

Door de onrust was wel te zien dat er vele, vele duizenden spreeuwen en vele duizenden kieviten, en ook veel wulpen en wat goudplevieren, in De Wilck zaten. Ook 2 grote zilverreigers, in de Zwetpolder 1 en in de Grote Polder Zoeterwoude 38 (36+2) kleine zwanen.

Nijlgans110205
Je hoeft je niet af te vragen of dit een man of vrouw nijlgans (Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose) is.... Op de Starrevaart.