Vogeldagboek©


Dinsdag 4 januari 2005 - Grote vogels in de Waard

Het was een dag zoals een dag in de polders vaak is: bewolkt en winderig. Verre gezichten in grote open ruimtes, die zeker op een dag als vandaag koud aanvoelden. Luuk Punt was nog nooit in mijn geboorteland geweest, en hij was behoorlijk onder de indruk! Dat waren de kleine vogels vandaag ook, ze lieten zich nauwelijks zien en verstopten zich.

Grote vogels daarentegen troffen we volop: zwanen, ganzen, ooievaars, zilverreigers, buizerds. In mijn jeugd was een buizerd in de Waard een zeldzaamheid, vandaag hebben we er zo'n veertig à vijftig gezien. Hoeveel zouden we er niet gezien hebben? Dat gold ook voor de ooievaars (18), waarvan 9 in Polder Botersloot bij Noordeloos.

En de grote zilverreigers. Bij Recreatiegebied Slingeland en omgeving telden we er 9. Hoeveel zouden er laag in slootjes gestaan hebben? Op en rond de Donkse Laagte viel het aantal ganzen behoorlijk tegen. Wel vele honderden brandganzen, maar slechts enkele honderden kolganzen. Die waren kennelijk ergens anders aan het foerageren

Grote witte vogels ook op de weilanden: knobbelzwanen en kleine zwanen. De laatste hebben we geteld: Polder Oud-Alblas 7, Polder Wijngaarden 125 (106+19), Brandwijkse Polder 15 (12+3), Polder Liesveld 129 (123+6), Polder Nieuw-Goudriaan 33 (32+1), aan beide zijden van de Ottolandse Kade (N214) 51 (47+4) en in Polder Molenaarsgraaf 20 (18+2). In totaal het mooie aantal van 380 (345+35)..

Ooievaar040105
Een ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork) hoort in het polderlandschap, al blijft het wel vreemd om in de winter een ooievaar te zien. Dit zijn vogels die niet overwinteren in Afrika maar opgegroeid zijn in een ooievaarsdorp zoals in het nabij gelegen Liesveld.

Grotezilverreiger040105
Grote zilverreiger (Casmerodius albus - Great Egret) bij Recreatieterrein Slingeland.
Grotezilverreiger040105A

De Zouweboezem lag er - logisch voor dit jaargetijde - wat verlaten bij, een vrouw blauwe kiekendief en 1 (gezien en gehoord) of misschien 2 baardmannetje(s) gaven ons toch best een tevreden gevoel. In het voorjaar, met zwarte sterns, roerdompen, purperreigers, blauwborsten en andere prachtige moerasvogels komen we hier zeker terug!

We waren ons tripje trouwens begonnen en hadden de reis beëindigd op de Kastanjelaan in Papendrecht, waar een pestvogel was gesignaleerd. We vonden wel bessen van de Gelderse roos op het genoemde speelveld, maar geen pestvogel. In het Alblasserbos was het (ook) rustig, een matkop was de uitzondering.