Vogeldagboek©


Maandag 10 januari 2005 - Uitproberen

Vrijdagavond dan eindelijk mijn 2,2x teleconverter binnen, zaterdag haas ermee geschoten en vandaag wat serieuzer uitgeprobeerd. De moderne techniek is fabuleus, als er wat mis gaat, gaat het ook goed fout: het fotokaartje weigerde de helft van de foto's te laten zien. Alle programma's liepen erop vast en de botte bijl (formatteren) was het enige wat overbleef. Over enige tijd zal ik mijn ervaringen met de Panasonic FZ20 en de Raynox teleconverter in Vogeldagboek publiceren.

Kauw090105
Kauwen (Corvus monedula - Western Jackdaw) zijn handige vogels en pindazakjes snoepen ze in hoog tempo leeg.

Het blijft rustig in de polders. Het is bijzonder winderig en warm, het lijkt niet op winter. Vogels kruipen in de beschutting en misschien zijn er al op reis naar het noorden, in verwarring gebracht door de temperatuur. In de Geerpolder zaten al zo'n dertig scholeksters.

Kieviten100105
Boven de Starrevaart vlogen regelmatig grote zwermen kieviten (Vanellus vanellus - Lapwing). Om onduidelijke redenen opgejaagd uit de polders. Door de hoge waterstand en de flinke golven gingen er niet zo veel op het slik slapen en bleven ze rondvliegen.

Krakeenden100105
Een merkwaardig kleurenspel op het plasje bij de parkeerplaats van de Starrevaart: aan de ene kant van de golfjes de bruingele kleur van het riet en aan de andere kant die van de felblauwe lucht. Vogels hebben een veel beter zicht op kleuren dan mensen, zo las ik onlangs, hoe zou dit paartje krakeend (Anas strepera - Gadwell) de zon in het water zien schijnen?

Op de Starrevaart maar 1 vrouw nonnetje, als het niet kouder wordt, krijgen we er dit seizoen niet veel meer te zien. Ook weinig kleine zwanen, in de Westbroekpolder 30 (26+4). Vorige week weinig ganzen in de Alblasserwaard, ook al niet veel in de Lagenwaardse Polder en vandaag zag ik al helemaal geen 'wilde' ganzen.

Al blijft het de vraag of die twee sneeuwganzen in de Geerpolder, opnieuw tussen de vele Canadese ganzen, nu wel of niet 'wild' zijn. Iemand merkte op dat als ze in het Waddengebied of in de Delta gesignaleerd zouden worden, er weinig twijfel over hun status zou zijn.

Langs de Vierheemskinderenweg en bij de Amaliahut zwommen vandaag een paar kleine Canadese ganzen tussen grotere broers en brandganzen. Ik ben er zo van overtuigd dat dit zékere escapes zijn, dat ik ze niet eens heb gefotografeerd.

Op de Starrevaart verder o.a. 3 man (1 juveniel) en 4 vrouw brilduiker, 14 (10 man en 4 vr) rosse stekelstaarten, bij de parkeerplaats 1 dodaars en 2 tegen elkaar oproepende waterrallen. Langs de ka 1 waterpieper. Een namiddagtripje naar het Bentwoud, waar gisteren nog ten minste 5 velduilen zijn gezien, moest ik helaas laten schieten.