Vogeldagboek©


Woensdag 20 juli 2005 - Nog meer jonge vogels

Een zeer harde wind blies vanmorgen/vanmiddag over de Starrevaart. Er zaten 3 zomertortels in de driehoek Kniplaan-rijksweg-fietspad, een geliefde plek voor deze prachtige duifjes. Met veel geduld probeerde ik foto's te maken. Steeds als ik voorzichtig en ongezien in de buurt was gekomen, vlogen de vogels weg omdat er een wandelaar, fietser of ruiter voorbijkwam.

Een jonge kokmeeuw fotograferen is heel wat makkelijker. Er zijn er veel geboren op de Starrevaart en soms gaan ze op een van de paaltjes bij de hut zitten. Het zijn bonte vogels, heel wat anders dan het strakke witte vederpak met chocoladebruine kop als ze volwassen zijn.

Kokmeeuw200705
Jonge kokmeeuw (Larus ridibundus - Black-headed Gull, juvenile) rust even uit.

Waarnemingen verder o.a.: 61 aalscholvers, 65 lepelaars, 4 zomertalingen, 1 man krooneend in eclipskleed, 3 kleine plevieren, 7 kemphanen en circa dertig huiszwaluwen.

Opvallende foto's kreeg ik toegestuurd van Dirk van Tilburg. Op het terrein van de Bloemenveiling Flora Rijnsburg lagen binnen 3 meter twee nesten van visdieven en van een scholekster. Het opmerkelijke was dat in beide visdievennesten een steen lag!

Mijn fantasie zal wel op hol zijn geslagen, maar bekend is dat stenen warmte lang vasthouden. Zouden de visdiefjes daarvan gebruik willen maken? Die stenen lagen er ongetwijfeld toch al, waarom er geen eieren bij gelegd?

Gisteren nog zag ik langs de Vierheemskinderenweg dat jonge boerenzwaluwen telkens op het asfalt gingen zitten. Ze pikten wel wat doodgereden insecten op, maar duidelijk was dat ze zich aan de warmte koesterden. Als er weer een auto gepasseerd was, keerden ze steevast terug. Lekkerder dan in de straffe wind op een hek te gaan zitten!

Boerenzwaluwen190705
Jonge boerenzwaluwen (Hirundo rustica - Swallow, juveniles) koesteren zich aan het warme wegdek.

Visdief_nest230605
Twee foto's van Dirk van Tilburg van een visdievennest-met-steen (Sterna hirundo - Common Tern) in Rijnsburg.
Visdief_jongen050705