Talloos zijn de muurhagedissen in het warme Frankrijk, lézards des murailles zeggen de Fransen. Rond ons vakantiehuis in de Gers, met een grote tuin, zaten er tientallen. Op de camping alleen al moeten het er honderden geweest zijn.
Het zijn reptielen, met een verhoornde huid, in tegenstelling tot aan water gebonden amfibieën met hun dunne huid. Boeiend om naar ze te kijken, ze houden soms hun kopje schuin om je in de gaten te houden. Als ze een eindje gelopen/gekropen hebben, stampen ze met een voorpootje. Dat doen ze ook als ze vlak bij een soortgenoot zijn, een herkenningssignaal lijkt me.
Hoe vriendelijk ze ook lijken, soms kunnen ze aardig met elkaar bakkeleien. Bekend is dat de staart van een hagedis makkelijk kan afbreken als die door een vijand wordt gepakt, ik zag dan ook diverse hagedissen zonder staart. Die staarten groeien overigens weer aan.
Vrouwtjes hagedissen hebben lengtestrepen, mannetjes zijn gevlekter. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe groener de hagedissen worden. De kleur kan behoorlijk verschillen, van roodbruin tot groen en zelfs zwart. Lokale mensen waren niet verbaasd dat ik er een had gefotografeerd met veel wit op de bovenzijde.
Muurhagedissen (Podarcis muralis - Common Wall Lizard). Op de foto boven een man en daaronder een (zwangere?) vrouw. Op de foto onder een hagedis met wit op de bovenzijde. Of is dit een vervelling?
Klik hier voor nog meer (spannende....) foto's van muurhagedissen.
|
|
Spreeuwen (Sturnus vulgaris - Starling) in boomholtes. Voederende ouder en jonge spreeuw (inzet).
In een eikenboom had een spreeuw een nest in een boomholte. Diverse malen zag ik hem/haar voedsel brengen. Grappig genoeg zat er zo'n meter schuin erboven nog een holte waaruit ineens een jonge spreeuw zijn kop stak. Ik weet niet of dat een tweede nest was of dat deze spreeuwen twee ingangen hadden.
In drie weken vakantie een keer een beetje regen en een keer noodweer. Na de regenval kropen er ineens tientallen van deze slakken door onze tuin. Het is een Rumina decollata, bestaat voor zover ik weet geen Nederlandse naam voor, in elk geval vreet deze slak andere (huisjes)slakken op. Een familiekiller.
Rumina decollata - Decollate Snail
Tweekleurige parelmoervlinder (Melitaea didyma - Spotted Fritillary; male), een mannetje.
(wordt vervolgd)
|