Na drie weken golvende Gers (spoedig de eerste foto's, van o.a. prachtige hoppen) vanmorgen meteen de vlakke polders geïnspecteerd. Niet veel grutto's gezien. Waarschijnlijk zijn er al vertrokken naar de ontmoetingsplaatsen in de delta om zich vet te vreten voor de reis naar Afrika.
Op de Starrevaart, waar er 's avonds nog honderden komen slapen, zag ik er 14. Geen enkele jonge vogel, ook niet op de weilanden. De geluiden over het aantal jonge grutto's zijn alarmerend, binnenkort hoop ik wat meer gegevens te hebben.
Een kuifeend is een laat broedende eendensoort. Vandaag zag ik zowel voor de Amaliahut (foto) als in De Wilck nog piepjonge kuifeendjes (Aythya fuligula - Tufted Duck).
In deze tijd van het jaar is het 'rustig' in de vogelwereld. De balts- en broedtijd is voorbij en de jonge vogels, die nu groot genoeg zijn om zelfstandig voedsel te zoeken, doen dat zo onopvallend mogelijk.
Op de Starrevaart 19 lepelaars. Ook die verzamelen zich, jonge en oude vogels, om over enige tijd groepsgewijs naar het zuiden te gaan. Verder o.m. 60 adulte knobbelzwanen en 6 pullen (5 van één paar), 6 overzomerende smienten (5 mannen en 1 vrouw), 1 man wintertaling die al terug is uit het broedgebied, 1 man rosse stekelstaart, 1 man kemphaan in vol ornaat, 6 zwarte ruiters, 50 kluten, 1 kleine plevier, 1 snor die nu en dan een kort lied liet horen en 3 zonnende roodwangschildpadden.
|
|
Dit is de pop van een lieveheersbeestje (Coccinellidae - Lady Beetle; pupa), de kever is bijna 'geboren'. Zag deze poppen vanmorgen op wilgenbladen bij de Starrevaarthut.
Daarna ben ik nog even in het Spookverlaat geweest. De grote karekiet is, zo heb ik gelezen, al geruime tijd geleden voor het laatst gehoord. Zou dat komen doordat de voedselrijke bermen bij 'zijn' rietveldje gemaaid zijn? In De Wilck een jagende vrouw bruine kiekendief.
Een scholeksterkuiken (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) van voor de vakantie, op 1 juni in De Wilck gemaakt.
|